Trump: Avbeställ Air Force One!

UTRIKES

USA. USA:s blivande president Donald Trump kräver att avtalet med Boeing om att bygga nästa generation av presidentplanet Air Force One ska brytas.

Utspelet levereras i sann Trumpanda på Twitter:

"Beoing bygger ett helt nytt 747 Air Force One för framtida presidenter, men kostnaderna är utom kontroll, mer än 4 miljarder dollar. Avbryt beställningen!"

De två nuvarande flygplanen som fungerar som Air Force One - beteckningen skiftar mellan planen, beroende på vilket av dem presidenten reser med för tillfället - beställdes av Ronald Reagan och togs i bruk 1990.

När den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing fick frågan om att till år 2024 bygga om två flygplan av modellen 747-8 till toppmoderna kommandocentraler för USA:s presidenter beräknades kostnaden till knappt 3 miljarder dollar, motsvarande knappt 28 miljarder kronor.

Sedan dess verkar prislappen ha saltats, hävdar Trump.

– Jag tror att Boeing drar lite av en rövare. Vi vill att Boeing ska tjäna mycket pengar, men inte så mycket pengar, säger Donald Trump till journalister utanför högkvarteret i Trump Tower på Manhattan.

I ett uttalande slår Boeing fast att bolaget hittills bara har ett avtal värt 170 miljoner dollar för att avgöra vilka förmågor ett nytt presidentplan bör ha - men att flygplanstillverkaren ännu inte har fått uppdraget att bygga nya Air Force One.

2009 bromsade Barack Obama ett projekt för att ersätta presidenthelikoptern Marine One, efter att kostnaderna för de totalt 28 helikoptrarna hade skenat till nära 11,5 miljarder dollar.

TT-AFP