Rättegång om fångtortyr

Publicerad:
Uppdaterad:

Köpenhamn. Visste danska soldater och deras befäl att de afghanska fångar de överlämnade till amerikanska enheter skulle utsättas för tortyr? Den frågan utreds i dansk hovrätt i veckan, ett fall som kan få svensk relevans.

Ghousouallah Tarin hävdar att han är en av de 31 afghaner som danska soldater 2002 överlämnade till amerikanska soldater och som misshandlades av dem i två dygn. Han kräver motsvarande närmare 70 000 svenska kronor i skadestånd eftersom han anser att danska staten visste att USA inte skulle följa krigskonventionerna.

Vill kalla vittnen

Inför rättegången, som inleds på tisdag, har det bråkats om inkallade vittnen. Tarins danska advokat nöjer sig inte med de dokument regeringen släppt i ärendet och vill inkalla 15-20 vittnen, däribland soldater, ämbetsmän och tidigare försvarsministern Svend Aage Jensby. Men statens företrädare anser att det vore slöseri med tid och anser att dokumenten är fullt tillräckliga.

Saken väckte våldsam uppmärksamhet i Danmark i slutet av 2006 genom tv-dokumentären Det hemliga kriget. I filmen hävdas att danska soldater rutinmässigt på amerikanskt uppdrag grep stridande afghaner som sedan överlämnades till amerikanska soldater trots att man var medveten om att USA inte följde Genèvekonventionerna.

Fogh inför riksrätt?

Dåvarande statsministern Anders Fogh Rasmussen anklagade filmmakarna för lögn, samtidigt som krav restes på att han skulle ställas inför riksrätt för att själv ha ljugit. Debatten kom sedan att handla om dokumentärfilmaren Christoffer Guldbrandsens heder och mindre om innehållet, trots att en expertkommission senare fastslog att filmen var vederhäftig bortsett från att det fanns frågetecken för om danska soldater "rutinmässigt" ägnade sig åt saken på USA:s uppdrag.

Nyligen anklagade Amnesty International Sverige för att bryta mot internationell rätt vid en liknande händelse.

Under sommarens strider i Afghanistan tillfångatog svenska soldater en man som deltagit i ett överfall mot svenskarna, och överlämnade honom efter sjukhusvård till afghanska myndigheter. Amnesty baserade anklagelserna på egna undersökningar av hur personer som tillfångatagits av Isafstyrkor i Afghanistan och sedan överlämnats till polisen hade torterats.

Försvarsminister Sten Tolgfors har lovat följa upp ärendet men svenska försvaret säger samtidigt att svensk trupp i Afghanistan agerar under Isaf och måste följa dess regelverk.

TT-Ritzau

Publicerad: