Utrikes

Palestinska hus i Jerusalem rivs

UTRIKES

Jerusalem. Israel har beordrat hundratals palestinier att överge sina hem i det annekterade östra Jerusalem. Det uppgav tjänstemän och bofasta för AFP på söndagen.

– Ägarna till 80 hus i al-Bustankvarteren har fått meddelande om att de ska avhysas och att deras byggnader ska förstöras eftersom de betraktas som illegala av Israel, sade Hatim Abd al-Kadr, en palestinsk regeringstjänsteman ansvarig för Jerusalemfrågor.

Han sade att det för närvarande bor 1 500 personer i de hotade husen i kvarteren som gränsar till Gamla stan i Jerusalem. Flertalet av de hus som ska förstöras byggdes före 1967, när Israel erövrade östra Jerusalem från Jordanien under sexdagarskriget, sade Hatim Abd al-Kadr, men tillade att ett antal utbyggnader av husen har gjorts sedan dess.

– Jerusalems kommunstyrelse har använt detta som förevändning för att utfärda sina rivningsorder trots vädjanden från de boende, sade han.

Det har inte gått att få någon omedelbar kommentar från stadens styrande.

– För första gången har staden erbjudit de drabbade en omlokalisering till Shufatkvarteren i de norra delarna av Jerusalems arabiska östra del, sade al-Kadr.

– Men det handlar ändå om en förflyttning av en befolkning bort från centrala Jerusalem.

– Bakgrunden till avhysningen är inte juridisk utan politisk, sade al-Kadr, som menar att Israel vill skapa en demografisk ojämvikt i staden.

Enligt den israeliska människorättsorganisationen B'Tselem - som bildades 1989 av en grupp akademiker, jurister, journalister och knessetledamöter - har israeliska myndigheter förstört cirka 350 hus i östra Jerusalem sedan 2004. Husen förstördes enligt myndigheterna för att de byggts utan tillstånd.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes