Utrikes

Våldsamt bombdåd mot begravningståg

UTRIKES

Dera Ismail Khan. Minst 27 personer dog på fredagen när en självmordsbombare slog till mot ett begravningståg i nordvästra Pakistan. Området är ett känt fäste för extrema grupper som talibaner och al-Qaida.

Dådet ägde rum i staden Dera Ismail Khan 27 mil sydväst om landets huvudstad Islamabad. Det angripna begravningståget var för en shiamuslimsk ledare som skjutits ihjäl dagen innan.

Området har länge plågats av våld mellan olika grupper och Dera Ismail Khan ligger inte långt från det halvautonoma klanområdet Södra Waziristan som är ett av de pakistanska talibanernas starkaste fästen.

Enligt vittnen släpptes gärningsmannen av nära begravningsföljet av en medhjälpare på motorcykel. Därefter sprang självmordsbombaren in i folkmassan och utlöste sin sprängladdning. Minst 60 personer uppges ha skadats.

En liknande självmordsattack mot ett begravningståg i november dödade tio personer och utlöste en våg av våldsamheter i Dera Ismail Khan. Den gången reagerade armén med en stor truppförstärkning och utegångsförbud.

Majoriteten av Pakistans muslimska befolkning på 170 miljoner människor är sunnimuslimer men ungefär 15 procent är shiamuslimer.

Våld mellan grupperna bryter ut med jämna mellanrum och de senaste 30 åren har tusentals människor dödats i sekteristiskt våld.

TT-Reuters-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes