Utrikes

Hamas: Vi är fortfarande i krig

UTRIKES

Gaza. Hamas besegrade Israel. Så heter det i den officiella retoriken. Men i Gaza råder ingen segeryra.

– Vi är fortfarande i krig, säger Hamasstyrets biträdande utrikesminister i en intervju med TT.

Inga hav av gröna flaggor. Inga massmöten för att fira den stora segern, inga hyllningssånger som dånar ur spruckna högtalare.

Gaza är dämpat, lamslaget. Även områden som inte stampats platta av Israels militär.

Utöver några enstaka skäggiga trafikpoliser är det svårt att se några spår alls av Hamas, islamiströrelsen som styr i Gazaremsan, på gatorna.

– Många människor har dödats och skadats, prioriteten är att ta hand om dem. Att återhämta sig från alla trauman. Folk har förlorat sina gårdar och sina hem.

Lånat kontor

Viceminister Ahmad Yusuf, en rundlagd man i enkel kostym och välansat grått skägg, tar emot i ett lånat kontor. Av hans vanliga arbetsplats, utrikesdepartementet i Gaza, återstår bara ruiner.

Samma sak med parlamentet och andra myndighetsbyggnader. Nu högar av bruten betong och spretiga armeringsjärn.

Israel anser sig ta tillfogat Hamasstyret i Gaza ett förödande slag. Men Yusuf hävdar att den av omvärlden så skydda regeringen fortfarande har full kontroll.

– Vi styr i Gaza. Det finns ingen kaos och anarki här, ingen plundring. Ingen tar lagen i egna händer.

Han medger att det finns Gazabor som är kritiska mot Hamas, som håller rörelsen ansvarig för att med sina raketer mot Israel ha utlöst kriget. Men han hävdar att det är en minoritet.

– Olika personer har olika åsikter, men de flesta respekterar och stödjer Hamas. Folk förstår att det inte är Hamas som är problemet, det är israelerna. Det här kriget var inte riktat mot Hamas, utan mot det palestinska folket.

Yusuf försvarar dem som fortsätter skjuta raketer mot Israel, trots risken för ett nytt krig.

– Vi har inget avtal om vapenvila ännu. Israel håller gränserna stängda, det ser vi som en krigsförklaring. Vi är fortfarande i krig. Vi har rätt att försvara oss, och vi fortsätter kampen tills vi når vårt mål.

Talibanstat

TT: Vad är nog för er? Vill ni förstöra staten Israel?

– Nej, nej, vi vill ha en fri och självständig palestinsk stat inom 1967 års gränser. Vi ger upp 80 procent av vårt land och nöjer oss med 20 procent. Är inte det nog?

TT: Vissa anser att det ni har skapat här är en talibanstat.

– Säger vi åt folk hur de ska klä sig, om de ska studera eller ej? Det är nonsens. Det är en stereotyp i israelernas huvuden, för att rättfärdiga sin aggression. Ser jag ut som en taliban? Som al-Qaida?

TT: Tycker du att ni har gjort ett bra jobb, att styra här i Gaza?

– Om vi får chansen kan vi göra Gaza till ett Singapore eller ett Dubai. Men när man har USA emot sig, Israels ständiga aggression, ständiga belägring, vad kan man vänta sig av oss? Det är ett mirakel att vi alls har överlevt.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes