Utrikes

Abbas manar till försoning

UTRIKES

Strasbourg. Nationell försoning har högsta prioritet, sade palestiniernas president Mahmud Abbas när han besökte EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen.

Abbas, som representerar den Palestinska myndigheten, var optimistisk om att även Hamas, som styr i Gazaremsan, har intresse av att nå försoning.

– Hamas intresse ligger inte i att splittra sitt eget land i två delar - Västbanken och Gaza, sade Abbas på en pressträff efter sitt tal.

Han uppmanade också EU att spela en politisk roll i de försök som görs för att nå en lösning på konflikten mellan israeler och palestinier. Och han bad också om internationella styrkor på plats för att skydda den palestinska befolkningen.

Abbas fick ett varmt mottagande och EU-parlamentets talman Hans Gert Pöttering kallade honom "en fredens man".

Abbas ord om Israels attacker var dock hårda. Enligt Abbas har mer än 1 300 palestinier dött i striderna och omkring 5 000 skadats, de flesta av dem civila.

Men han tog också tydligt avstånd från de raketer som skjutits från Gaza in i Israel.

– Jag accepterar inte raketattackerna och jag försvarar dem inte heller, sade Abbas.

På Västbanken presenterade premiärminister Salam Fayyad samtidigt ett stöd på 600 miljoner dollar, enligt AFP. Det ska finansieras av olika givarländer och gå till återuppbyggnad av förstörda byggnader, men också till förmånliga lån till drabbade husägare.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes