Utrikes

DNA-fantom gäckar tyska polisen

UTRIKES

Stockholm. Hon rånar, mördar och stjäl sedan många år och anses mycket farlig. Inget vittne kan beskriva henne. Enda ledtråden är hennes DNA. Nu har tysk polis höjt belöningen för avgörande tips till över tre miljoner kronor.

Hon kallas Fantomkvinnan. I förra veckan fann polisen ett nytt DNA-spår efter henne, denna gång på en lägenhetsdörr. Det var spår nummer 39. De flesta har hittats i sydvästra Tyskland.

Men också på brottsplatser i Österrike och Frankrike har hon lämnat sitt genetiska visitkort. Det första dateras redan till maj 1993, när en kvinnlig tysk pensionär hittades rånad och strypt i sin bostad.

Polismord

Kvinnan, som som av allt att döma klär sig och uppträder som man, bedöms av polisen som ytterst brutal och tros vara narkoman, eftersom man i samband med DNA-fynd också hittat knarkspår. De få vittnen som funnits i närheten av brottsplatser har aldrig sagt att de sett en kvinna, däremot har flera sagt sig ha observerat en man.

Ensam eller som medbrottsling misstänks hon för minst tre mord och ett mordförsök.

Det mest spektakulära inträffade i april 2007, när en 22-årig kvinnlig polis sköts ihjäl och hennes manlige kollega skottskadades svårt på en parkeringsplats. När den skadade polisen vaknade upp ur en lång koma mindes han ingenting av händelsen.

16 000 övertidstimmar

DNA-spår har också hittat i samband med brott som klarats upp. Men också i de fallen har spåren slutat i intet. Som efter den rättegång mot två mördare som nyligen avslutats i Frankenthal.

Där stod två män, en irakier som jobbat som angivare åt författningsskyddet och en annan man, åtalade för att ha tagit livet av tre georgiska bilhandlare. I gärningsmännens bil fanns DNA från Fantomkvinnan. När och hur det hamnat där? Ingen vet.

Trots 16 000 övertidstimmar, förstärkt spaningsstyrka, dagliga DNA-analyser, tester på 700 kvinnor och över 3 500 tips verkar polisen inte ha kommit närmare en lösning. Därför fördubblade man i förra månaden belöningen för den som ger information så att kvinnan kan gripas till 300 000 euro, över 3,2 miljoner kronor.

Polisen hoppas med det locka fram någon av de medbrottslingar som bevisligen funnits.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes