Utrikes

FN: Flyende civila i Sri Lanka dödas

UTRIKES

Colombo. Tamilgerillan i Sri Lanka har hindrat tiotusentals civila att lämna krigszonen i norr, rapporterar FN. Och många som ändå försökt fly har enligt FN blivit "beskjutna och ibland dödade".

Rebellerna i rörelsen LTTE (Tamilska Eelams befrielsetigrar) är kringrända av regeringsstyrkor i ett litet djungelområde i landets norra del och kvarhåller där också ett antal icke-stridande, uppger FN-kontoret i Colombo i en rapport.

"Alltfler som har försökt ge sig av har blivit beskjutna och ibland dödade", hette det i FN:s meddelande. FN sade sig välkomna förra veckans besked om att en större "säkerhetszon" inrättats för civila längs den smala kusten i nordöstra Sri Lanka - men tillade att det har rapporterats om strider också i detta område.

"Dessa strider drabbade ännu fler civila i form av död och personskador", sade FN-kontoret och uppmanade både LTTE och regeringssidans trupper att undvika fientligheter i områden där många civila befinner sig.

15 lokalanställda FN-medarbetare sades vara innestängda i krigsområdet tillsammans med 75 anhöriga och hindras av LTTE att ge sig av.

"Särskilt oroliga är vi över en medarbetare som enligt uppgift tvångsrekryterats av LTTE", förklarade FN. Rekryteringen ska ha skett i söndags.

Tiotusentals civila i det gerillastyrda området lider nu enligt FN svår brist på mat, läkemedel och dricksvatten. Alla försök att frakta in mer förnödenheter har hittills misslyckats. Det är nödvändigt att dessa försök fortsätter, fastslog FN-kontoret.

Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) är en "humanitär katastrof" under uppsegling i kriget i norra Sri Lanka, och landets regering hävdar att LTTE utnyttjar civila som "mänskliga sköldar" i striderna.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes