Ukraina trappar upp mot proryssar

Genève. Vid en presskonferens i Kiev meddelar den ukrainska säkerhetstjänsten SBU att den trappar upp sin operation i länet Charkiv för att spärra av de delar som pro-ryska separatister kontrollerar från civilbefolkningen, skriver den ukrainska tidningen Kyiv Post.

Enligt SBU förstärks säkerheten främst runt staden Charkiv, den näst största staden i Ukraina. Alla fordon kontrolleras i jakt på vapen, ammunition och sprängmedel.

Sedan EU, USA, Ryssland och Ukraina vid mötet i Genève enats om åtgärder för att trappa ned spänningen finns det en chans att diplomati kan kyla ner situationen i Ukraina, sade USA:s president Barack Obama efter mötet

Men han klargjorde att nya sanktioner väntar om Ryssland inte bidrar till en fredlig lösning.

Det var oklart om de proryska separatisterna är redo att lyda uppmaningen från Genèvemötet om att avbryta sina ockupationer i östra Ukraina.

Vid fyrpartsmötet i Genève kom parterna överens om att uppmana alla parter att avstå från våld och provokationer. Vidare ska alla illegalt väpnade grupper lämna ifrån sig sina vapen och avbryta olagliga ockupationer av byggnader och offentliga platser.

En självutnämnd ledare för de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina, Denis Pusjilin, sadei dag till ett medieuppbåd att han inte anser att hans män är bundna av något avtal mellan Ryssland och Ukraina för att lämna de byggnader som intagits. Enligt Pusjilin skrev den ryske utrikesministern "inte under något för oss, han skrev under på uppdrag av den ryska federationen".

Pusjilin sade att hans män kommer att överväga att lämna de offentliga byggnaderna när regeringen i Kiev gör samma sak. Han meddelade också att arbetet för en folkomröstning om Donetsk-områdets status den 11 maj fortsätter.

Nato kommer att skicka delar av sin marina snabbinsatsstyrka till Östersjön. Fyra minsvepare och ett underhållsfartyg skickas till Östersjön och ska stanna där "under en överskådlig tid", säger en Natotalesman. Norge, Nederländerna, Belgien och Estland bidrar till styrkan som just nu samlas i tyska Kiel.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen meddelade i onsdags att försvarsalliansen ökar sin militära närvaro till lands, till sjöss och i luften i regionen omkring Ukraina. På torsdagen började en del detaljer bli kända.

Samtidigt meddelade Kanada att landet erbjudit sex stridsflygplan av typen CF-18 att ingå i Natos förstärkning i östra Europa.

TT-Reuters

Publisert: