Obama skjuter upp Keystone-beslut

Stockholm. Miljöaktivister i Nordamerika vädrar seger, medan många politiker är kritiska mot att beslutet om jätteoljeledningen Keystone XL skjuts upp på obestämd tid.

Tidigare besked från USA:s president Barack Obama var att han skulle fatta ett slutgiltigt beslut om oljeledningen från Kanada till Texas efter det att remisstiden löpt ut den sista maj. Men tidsfristen för remissinstanserna att svara tas nu bort helt, meddelar utrikesdepartementet i Washington.

Beslutet tolkas som att Obama vill gömma undan den kontroversiella frågan.

– Det är tydligt att han vill skjuta upp det till efter mellanårsvalet (i november), säger senator John Hoeven, republikan från North Dakota, enligt Reuters.

– Jag är inte så säker på att det är en bra strategi, eftersom folk kommer att se detta som det politiska beslut det är.

Oljeledningen skulle skapa arbetstillfällen, samt hjälpa Nordamerika att minska beroendet av oljeimport. Men den kanadensiska oljan kommer från tjärsandfält, och utvinningen är minst sagt kontroversiell ur miljösynpunkt.

Beslutsprocessen i Washington har redan dragit ut på tiden flera år. Miljögrupper reagerar positivt på den ytterligare förseningen, och tror att miljöargumenten växer sig så starka att Keystone XL inte kommer att bli av.

TT

Publisert: