Snowden får stanna i Ryssland

Moskva. Edward Snowden har lämnat flygplatsen i Moskva efter att ha fått uppehållstillstånd i ett år i Ryssland.

I ett uttalande som Wikileaks hemsida gett ut tackade Edward Snowden Ryssland för att landet vägrat lämna ut honom till USA och kritiserade Obamaregeringen.

"Under de senaste åtta veckorna har vi kunnat se att Obamaregeringen inte visar någon som helst respekt för internationell eller nationell lag, men i slutändan vinner lagen", sade han i uttalandet.

Snowden är nu garanterad uppehållstillstånd i ett år, i väntan på att ansökan om permanent asyl i Ryssland behandlas, bekräftar ryska migrationsmyndigheter.

För att få uppehållstillstånd i Ryssland tvingades Edward Snowden lova att inte avslöja mer information som skulle kunna skada USA. Det var kravet som Rysslands president Vladimir Putin ställde för att ge 30-åringen tillstånd att stanna, uppger Snowdens juridiska rådgivare Anatolij Kutjerena.

Däremot påverkar löftet inte det material han redan lämnat över till organisationen Wikileaks.

– När han var i Hong Kong gav han ju en del av materialet till journalister och det kan han ju självklart inte ta tillbaka.

USA uttrycker besvikelse över Rysslands beslut att bevilja uppehållstillstånd till den landsflyktige Edward Snowden. Följden kan bli att president Barack Obama avstår från ett planerat toppmöte med Rysslands president i höst.

– Vi ser det här som en olycklig utveckling och vi är extremt besvikna över det, säger Vita husets talesman Jay Carney.

– Vi överväger nyttan med toppmötet, tillägger han.

Enligt Wikileaks lämnade Snowden flygplatsen tillsammans med Wikileaks juridiska rådgivare Sarah Harrison, som hållit honom sällskap under tiden i Moskva.

Snowden, som läckt information om USA:s omfattande övervakning via säkerhetstjänsten NSA, hade varit på flygplatsen sedan slutet av juni. Han sökte under tiden asyl i flera länder.

Vart han nu tagit vägen vill inte hans advokat Anatolij Kutjerena avslöja, men han ska befinna sig på "en säker plats".

Samtidigt säger Kutjerena att de är beredda att ta fram en lösning som tillfredsställer alla parter, rapporterar BBC.

Det är Snowdens fars advokat, Bruce Fein, som har samtalat med sin ryske kollega och då fått uppgifterna.

– Det kan komma en tid, då det vore konstruktivt att försöka träffas och se om det inte är oomtvistat att en gemensam överenskommelse skulle vara i USA:s, herr Snowdens, hans far Lons och Rysslands intresse, sade Fein i en intervju.

Fallet Snowden är "för obetydligt" för att skada relationerna mellan USA och Ryssland, säger en högre tjänsteman i Kreml enligt flera utländska nyhetsbyråer. Kreml tror inte att det som skett får USA:s president Barack Obama att ställa in ett besök i Ryssland.

TT-Interfax

Publisert: