Utrikes

Oklart kring antijudiska flygblad

UTRIKES

Donetsk. Flygblad med antisemitiskt innehåll som delades ut till judar i östra Ukraina har väckt fördömanden, inte minst från USA. Men rabbinen vars församling var målet kallar det hela en provokation och ett politiskt spratt.

Det var i måndags som maskerade män delade ut flygbladen till judar som kom ut från en synagoga i Donetsk. Flygbladen uppgavs komma från de proryska separatister som ockuperar myndighetsbyggnader i staden. De krävde att alla judar skulle registrera sig, annars hotade deportering.

Separatisternas självutnämnde ledare Denis Pusjilin svor sig fri och anklagade anhängare till Ukrainas regering för att ligga bakom, i syfte att misskreditera hans rörelse.

USA:s utrikesminister John Kerry och president Barack Obama har uttryckt avsky över flygbladen och Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk, som antyder rysk inblandning, lovar i en intervju för NBC i USA att göra allt för att gripa de skyldiga.

Pintjas Visjedskij, högste rabbin för de runt 15 000 judarna i Donetsk, vill dock tona ner händelsen.

– Jag ber dem som ligger bakom detta att inte göra oss till redskap i detta spel, sade han.

Han tillade att antisemitiska påhopp är sällsynta i de ryskspråkiga östra delarna, "till skillnad mot Kiev och västra Ukraina".

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes