Navalnyj dömd för förskingring

Publicerad 2013-07-18

Kirov. Den kände ryske regimkritikern och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fälldes på torsdagen för förskingring av en domstol i Kirov. Domaren sade att Navalnyj gjort sig skyldig till förskingring av pengar från ett statligt timmerbolag 2009, då han arbetade som obetald rådgivare åt guvernören i Kirovregionen.

Straffet väntas meddelas senare under torsdagen. Åklagaren har tidigare begärt att Navalnyj ska dömas till sex års fängelse.

Regimkritikern nekar till anklagelserna, som han menar är fabricerade för att undanröja honom då han ses som en potentiell rival till president Vladimir Putin.

Navalnyj befann sig själv i rättssalen när domen lästes upp efter att ha tagit nattåget från Moskva. BBC rapporterade att han log resignerat när domen lästes upp.

Hans närmaste politiska mål har varit att kandidera och vinna borgmästarvalet i Moskva i september. Domen kommer troligen att stoppa både borgmästarkarriären och i ett längre perspektiv hans mål att bli Rysslands president.

Navalnyj har själv sagt att han kommer att missa 2018 års presidentval om domaren väljer att döma honom till sex års fängelse, vilket åklagarsidan krävt.

Navalnyj, som är en mycket aktiv twittrare, har flera gånger kommenterat att domaren upprepar allt som åklagarna sagt.

"Det blir inget trevligt som ett frikännande eller så", skrev han nyligen.

TT-AFP