795 döda i Chile

Publicerad:
Uppdaterad:

Conceptión. Chiles president Michelle Bachelet säger att man nu har konstaterat 795 dödsoffer sedan jordbävningskatastrofen.

Samtidigt konstaterar UD att allt tyder på att en svensk medborgare har omkommit i jordskalvet i Chile

– Men vi har inte fått någon officiell bekräftelse på uppgifterna från de lokala myndigheterna, säger Teo Zetterman vid UD:s presstjänst till TT.

Därför finns inget definitivt besked än, från svenska UD.

Enligt flera medier är den saknade en man från Västsverige.

President Michelle Bachelet meddelade att sammanlagt 7 000 soldater sänts till Conceptión. Det är ett känsligt beslut att sätta in militär mot civila i ett land som i årtionden fick leva under en blodsbesudlad militärjunta.

Regeringsföreträdare sade efter rundresor i katastrofområdet att situationen var "värre än befarat".

Svenska UD oroas av uppgifter från anhöriga i Sverige till personer som befinner sig i Chile. UD befarar också att svenskar kan ha omkommit i skalvet.

Ännu tidigt på tisdagsmorgonen fanns det ett 100-tal svenskar i det jordskalvsdrabbade området i Chile som UD inte fått tag på, uppgav UD:s presstjänst för TT. Det är ungefär lika många som inte hade kunnat lokaliseras ett dygn tidigare. Sedan dess har några svenskar nåtts, men UD:s lista över saknade har också kompletterats med nya namn sedan oroliga anhöriga kontaktat UD i Stockholm.

Den tsunami som utlöstes av det stora skalvet natten till i lördags orsakade förödelse längs 20 mil av Chiles Stillahavskust, uppger generalen Bosco Pesse, som leder arméns insatser, för nyhetsbyrån AFP.

Han befarar att dödstalet bara i regionen Maule kommer att överstiga 1 000.

Armén är nu i färd med att röja vägar, sätta upp fältsjukhus och bärga dödsoffer längs kusten. Dessutom patrullerar man samhällen för att avvärja kaos.

Ett militärt samordningskontor har inrättats i staden Talca i inlandet.

TT-AFP

Publicerad: