Frispråkigt Trumpsamtal om Pakistan

UTRIKES

Pakistan. Du är en "kanonkille". "Det känns som om jag har känt dig länge". "Pakistanierna är ett av de intelligentaste folken".

Ett udda pressmeddelande tycks redogöra exakt för vad USA:s näste president Donald Trump sagt i telefon till Pakistans premiärminister.

Det hör till diplomatins rutiner att, som i statsminister Stefan Löfvens brev till Donald Trump, gratulera utländska politiker till deras valsegrar. Sådana gratulationer brukar också redogöras för i knastertorra pressmeddelanden med artighetsfraser och förhoppningar om gott samarbete.

Men när den pakistanska regeringens webbsida berättar om premiärminister Nawaz Sharifs gratulationssamtal till Donald Trump beskrivs till synes exakt vad amerikanen sagt - med hans omisskännliga ordval: "Trump sade: premiärminister Nawaz Sharif, ni har ett väldigt gott rykte. Ni är en kanonkille ('terrific guy')."

Amazing, amazing

Vidare säger Trump enligt pressmeddelandet: "Det känns som om jag talar med någon jag har känt länge. Ert land är otroligt ('amazing'). Pakistanierna är ett av de intelligentaste folken." Och senare: "Du kan ringa mig när du vill".

Som svar på en inbjudan från Sharif svarar Trump att han "skulle älska att komma till ett fantastiskt land, ett fantastiskt ställe med fantastiska människor. Hälsa alla pakistanier att de är otroliga ('amazing')".

Trump har tidigare sagt att det muslimska Pakistan, som tidigare hyste al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin, inte är USA:s vän.

Skämt eller inte?

Några timmar efter det pakistanska pressmeddelandet släppte Trumps stab sin betydligt mer traditionella redogörelse av konversationen. Där talas om "konstruktivt samtal", hopp om goda förbindelser och liknande.

Om Trump sagt som det påstås, eller om någon på Pakistans regeringskansli behagat skämta, förtäljer inte historien. Varken Trumps eller Sharifs staber har kommenterat det pakistanska pressmeddelandet.

Men någon tyckte uppenbarligen att det behövdes en till version. På torsdagen publicerades på den pakistanska regeringens hemsida ett nytt, uppenbart tvättat, pressmeddelande om samma samtal. Men här finns inga "amazing", inget "intelligent folk". Nu prisar Trump Sharifs ledarskap. Men pakistaniern är inte längre uttryckligen en "terrific guy".

TT