Utrikes

Gärningsmannen nyligen frisläppt

UTRIKES

Danmark. Den misstänkte gärningsmannen bakom helgens angrepp i Köpenhamn var känd av säkerhetspolisen PET sedan tidigare och blev frisläppt ur fängelse för bara ett par veckor sedan. Mannen satt fängslad för att helt oprovocerat ha knivskurit en 19-årig man på ett pendeltåg.

Nu framkommer det flera detaljer om helgens terrordåd i Köpenhamn.

Den 22-årige gärningsmannen låtsades vara full för att komma helt nära den judiske man och de två poliser som vaktade synagogan på Krystalgade. Därefter drog han upp en pistol och avlossade flera skott som dödade den 37-årige judiske mannen och skadade poliserna.

Fyra av de fem poliserna som skadades i helgens angrepp vid synagogan och kulturlokalen Krudttønden vårdas fortfarande på sjukhus, uppger Jyllands-Posten. Men deras tillstånd är inte livshotande.

Samtidigt är flera av de poliser som deltog i helgens insats i centrala Köpenhamn kritiska mot den utrustning de använde. En del tvingades bära skyddsvästar i fel storlek och det har också framförts kritik över brist på vapen och träning i att använda dem.

När 22-åringen var i rätten för den tidigare knivskärningen hade han ingen förklaring till dådet och det fanns inget som tydde på att han hade religiösa svärmerier.

Enligt den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp är radikaliseringen av kriminella i danska fängelser ett problem.

– De är så kallade cross-overs, som går från gängmiljöer vidare till extremism. Det förkommer i andra länder också, men inte på samma sätt, säger han.

För att förhindra radikaliseringen är det viktigt att hålla kontakt med fångarna när de kommer ut, anser Ranstorp. Det väcker också frågor kring den förmodade 22-årige gärningsmannen.

– De intressanta frågorna är: Var han på kriminalvårdens radar som en radikal individ? Vad gjorde man? Vilken kontakt hade han med myndigheterna.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes