Utrikes

Allt fler dörrar stängs för Dalai lama

Av: 

TT-Aftonbladet

UTRIKES

Tibet. Den danska regeringen vill inte träffa Dalai lama när han besöker Köpenhamn i dag. Något som inte oroar Tibets andlige ledare själv.

– Jag tycker det är mycket logiskt eftersom jag inte längre har en officiell politisk roll. Även om jag träffar en del politiker, så är det inget jag har bett om, säger Dalai lama vid en presskonferens.

Han föredrar att umgås med vanligt folk.

– Jag är alltid mer intresserad av att träffa vanliga människor. När det gäller att främja mänskliga värden och harmoni har befolkningen ett större ansvar. Här kan inte regeringar göra mycket, säger han, enligt Ritzau.

Vill ha dialog med Kina

Kritiken har varit hård mot den danska regeringens beslut och flera har fört fram den danska exporten till Kina på nära 22 miljarder danska kronor årligen som det främsta skälet till att den inte möter Dalai lama, skriver Ritzau. Något utrikesminister Martin Lidegaard förnekat.

– Vi tror att vi kan hjälpa tibetanerna att få självstyre, deras egen fria kultur och respekten för de mänskliga rättigheterna genom kritisk dialog med Kina, sade Lidegaard nyligen till Ritzau.

I maj förra året nekades Dalai lama ett möte med den norska regeringen som meddelade att man försökte förbättra de norsk-kinesiska relationerna. Relationen djupfrystes när den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010.

Obama ställer upp

Nyligen sade påve Franciskus nej till ett möte med Dalai lama, när den asiatiske ledaren besökte Rom. Påven har senare öppnat dörren på glänt och sagt att han visst kan tänka sig att träffa Dalai lama.

Ett undantag till trenden är USA:s president Barack Obama. Vid den årliga bönefrukosten i USA:s huvudstad nyligen fanns Dalai lama vid Obamas sida.

– Han är en kraftfull förebild som visar vad det innebär att utöva medkänsla, någon som inspirerar oss att stå upp för alla människors frihet och värdighet, sade presidenten enligt The Washington Posts direktsändning.

Viktigt med relation till Kina

Dalai lama själv tar diskussionerna med upphöjt lugn;

– Det är mycket viktigt att ha en nära relation till Kina som är en gammal kultur och världens folkrikaste land. Den fria världen har ett moraliskt ansvar för att verka för mer demokrati i Kina, sade han vid dagens pressträff.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes