Utrikes

Många döda i laviner i alperna

Av: 

TT-Aftonbladet

UTRIKES

(TT). Sammanlagt tio personer har dött av laviner i Alperna bara de fyra senaste dagarna. Rätt utrustning och respekt för faran är A och O för att klara sig, enligt lavinexperten Peter Julin.

Det senaste dödsoffret var en kvinna som avled i natt på ett sjukhus. Hon var en av dem som i går kväll fastnade i ett snöskred på hög höjd vid Piz Vilan, Schweiz.

Fyra av skidåkarna omkom och två fick allvarliga skador. En 31-årig man dog också när han åkte off-pist i Bernese Oberland och en 28-årig man omkom i går i samma område. Vilken nationalitet de döda har är inte känt.

Ytterligare en person omkom i en lavin i Österrike, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Stor fara

Därmed har sammanlagt tio personer omkommit i laviner de senaste fyra dagarna.

Experter varnar för en betydande lavinfara i Alperna, där det under de senaste dagarna fallit nysnö.

-Det viktigaste är att lyssna på personalen på skidanläggningen och respektera den skyltning som finns i området, säger lavinteknikern Peter Julin som så sent som i fredags grävde fram en skidåkare som hade begravts av en lavin i Kittelfjäll.

"Täcka ansiktet"

Trots att lavinrisken hade satts till "betydande" åkte mannen tillsammans med andra när lavinen plötsligt gick.

-Han drogs med av en lavin som han utlöste själv och låg begravd under 1,5 meter snö. Men han hade en förbaskad tur och klarade sig.

Två andra tips är att aldrig åka ensam och att ha rätt utrustning med sig. Tre saker är bra att ha: en spade, en sändare och en sond. Sändaren om du själv blir begravd, och sonden för att hitta din kamrat.

-Sedan bör man också titta på sin egen förmåga och ställa sig frågan om jag är kompetent nog för att åka det här åket, säger Peter Julin.

Om lavinen ändå är ett faktum är stalltipset att försöka åka ur den i sidled.

-Om inte det går ska man försöka täcka ansiktet med händerna för att om möjligt skapa en luftficka.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes