Överlevde terrorn - två gånger

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. I floden av vittnesmål efter terrordåden i Norge träder mirakulösa överlevnadshistorier och hjärtskärande öden fram.

Ejvind Brox klarade sig levande undan Anders Behring Breiviks terror inte bara en, utan två gånger.

Precis innan bomben smällde i Oslo centrum hade han gett sig av från stan - mot jobbet på Utöya.

– Jag skrev på Facebook att jag klarat mig och att jag hoppades att alla andra hade det också, eller något sånt, säger han till NRK.

– Det visade sig bli sant, men det var lite för tidigt.

Strax efter det att han kommit till ön börjar dödsskjutningen. I panik springer han till andra sidan av ön och gömmer sig i vattenbrynet. Snart kommer en polisklädd man ut ur skogen och ropar först faran över. Sen börjar han skjuta.

"Nu är det kört", tänker Ejvind Brox. Men när turen har kommit till honom börjar gärningsmannen ladda om vapnet.

– Då springer jag.

Han kastar sig i vattnet och börjar simma, men snart börjar skotten vina runt honom. Ejvind Brox klarar sig undan kulorna.

Men vattnet är kallt och snart orkar han inte simma längre. Då kommer det en båt.

– De turister som. . . tordes plocka upp folk räddade våra liv, säger han.

Ann Örjebu är hemma i Trondheim igen efter att ha överlevt massakern på Utöya.

Hon hade varit på krismötet om händelserna i Oslo och var på väg mot informationsdisken när hon hörde skott som hon tolkade som kinapuffar.

– Jag tyckte att det var opassande att leka med kinasmällare efter det som hade skett i Oslo. Plötsligt kom folk med dödsångest i ögonen och ropade: "Spring, spring!", berättar hon för Adresseavisen.

Örjebu säger också att Breivik använde sig av rökbomber.

– Jag blev vittne till att han utlöste en rökgranat efter det att han slutat skjuta. Vi har diskuterat det i efterhand, och det kan ha varit för att röklägga sig själv, säger hon.

En åklagare vid Oslo polisdistrikt säger att hon varken kan bekräfta eller avfärda huruvida gärningsmannen använde sig av rökgranater.

Ann Örjebu sprang mot bryggan. En grupp ungdomar försökte starta en liten motorbåt. De fick kämpa för att få loss båten. En av dem försökte starta den genom att trycka på en grön knapp. Det visade sig vara tutan. Ljudet ekade över ön och alla var rädda att det skulle dra gärningsmannen till bryggan.

Till slut kom ungdomarna iväg med båten och plockade upp Örjebu som befann sig i vattnet.

– Vi hade inte kommit långt ifrån bryggan när en tjej sade: "Där är han!" Längst ut på bryggan stod den mörka gestalten med geväret i handen. Vi kastade oss ned och då började han skjuta. Tankarna snurrade. Vad händer om han träffar bensintanken?

Ungdomarna hörde att han träffade något, kanske brandsläckaren. Först trodde de att han skulle komma efter dem i en annan båt.

– Men efter ett tag slutade han skjuta. Antagligen orkade han inte lägga mer energi på oss. Det fanns lättare mål på andra ställen på ön.

TT

Publicerad: