Nära 3 000 har anlänt till Slovenien

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Flyktingkrisen. Ungern har stängt gränsen mot Kroatien i ett försök att stoppa människor som flyr genom landet på väg till Europa.

I stället slussas migranterna vidare genom Slovenien dit nästan 3 000 personer anlände på lördagen.

Den ungerska åtgärden betyder att en huvudväg för de tiotusentals människor som flyr i norra Europa har skurits av. När landet för en månad sedan stängde gränsen till Serbien valde många flyktingar och migranter att ta sig in i Ungern via Kroatien. De senaste veckorna har mellan 5 000 och 8 000 människor per dag kommit till Ungern via Kroatien, för att sedan resa vidare till andra länder i norra och västra Europa.

Slussas vidare

Kroatien tänker i stället slussa flyktingarna vidare via Slovenien, ett beslut som tagits i samarbete med den slovenska regeringen. Sent på lördagen uppgav regeringen att minst 2 700 migranter hade tagit sig över gränsen från Kroatien.

Sloveniens premiärminister Miro Cerar meddelade på lördagen att landets militär ska understödja polisen i arbetet med att ta emot migranter.

– Regeringen har beslutat att inkludera militären för att hjälpa polis, sade Cerar på en presskonferens efter möte med Sloveniens nationella säkerhetsråd. Militär anlände till gränsposteringar för att understödja med materiel och logistiskt stöd.

FN:s flyktingorgan UNHCR sade tidigare på lördagen att flera hundra migranter ska till ett flyktingläger i Sentilj, nära den österrikiska gränsen sedan de registrerats, rapporterar AFP.

UNHCR:s talesperson Caroline van Buren säger att de flesta av migranterna kommer från Syrien, Irak och Afghanistan.

Tågtrafik stoppades

Samtidigt meddelar Ungern att kontroller tillfälligt återinförs vid den slovenska gränsen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Till skillnad från Kroatien så är både Ungern och Slovenien medlemmar i Schengen.

Både Kroatien och Slovenien har antytt att de inte tänker försöka hindra flyktingarna så länge Österrike och Tyskland håller sina gränser öppna. Många av migranterna som anlänt till Slovenien uppger att de vill fortsätta till Tyskland.

TT

Publicerad: