TNT i sprängdåden mot kurdiskt parti

Publicerad 2015-06-06

Turkiet. Sprängämnet TNT användes vid minst en av explosionerna mot partiet HDP i Turkiet - och båda bomberna utlöstes via mobiltelefon, uppger en minister som fått uppgiften av polis.

Ingen är gripen men bevisning ska ha säkrats.

Två personer dödades och över hundra skadades vid valmötet för Folkets demokratiska parti (HDP) i Diyarbakir i fredags.

– Folk rasade samman från olika håll och kanter, berättade den svenska S-politikern Evin Cetin för TT.

Jordbruksminister Mehdi Eker, som är från Diyarbakir, uppger att tillståndet är allvarligt för åtta av de skadade.

Turkiska nationalister

En källa inom rättsväsendet uppger under löfte om anonymitet att cylinderbomberna innehöll små stålkulor. Hundratals sådana har hittas liksom delar av en metallcylinder. Ingen har gripits men fingeravryck ska ha säkrats och det ska också finnas bevis i form av videofilmer.

Den gångna månaden har våld, även dödligt, rapporterats i samband med flera HDP-möten. I söndagens val kan HDP få mer än tio procent av rösterna och komma in i det turkiska parlamentet. Det väcker ont blod hos grupper som ogillar det pro-kurdiska partiet.

Enligt Reuters kan det vara turkiska nationalister som ligger bakom. De har länge anklagat partiet för att ha nära band till militanta PKK som krigat mot turkiska staten sedan 1980-talet.

Kan stoppa AKP

Enligt nyhetsbyrån kan det även handla om anhängare till president Recep Tayyip Erdogan och hans regerande AKP, Rättvise- och utvecklingspartiet. Om AKP får tillräckligt stöd i parlamentet har partiet lovat att hålla folkomröstning om att ändra Turkiets konstitution. Får däremot HDP tio procent av rösterna skulle det ge partiet 55 mandat i parlamentet - tillräckligt för att stoppa AKP:s förslag.

Opinionsmätningar tyder på att det sistnämnda är troligt. I mätningar gjorda i maj hade HDP strax över tio procent av rösterna. Enligt mätföretaget A & G Research är 90 procent av HDP:s väljare kurder. Men partiet har på senare tid genom progressiv politik som bland annat fokuserar på miljöfrågor, kvinno- och hbtq-rättigheter (homo, bi, trans och queer) lockat sekulära väljare från mitten och vänster.

Progressiv politik

En bidragande orsak till HDP:s popularitet är den karismatiske Selahattin Demirtas, HDP:s partiledare som när han ställde upp i presidentvalet förra året fick 9,6 procent av rösterna.

President Recep Tayyip Erdogan har inte oväntat reagerat negativt på HDP:s framgångar. Enligt författningen ska presidenten representera hela folket, men oppositionen anklagar honom för att bedriva valpropaganda för AKP. Till turkiska medier har presidenten sagt att "HDP är en front för terrorism".

Nu är de två osams också om händelserna i Diyarbakir. HDP-ledaren är upprörd över att presidenten inte nämnde explosionerna i ett tal och presidenten säger att han försökt ringa för att framföra kondoleanser men att HDP-ledaren inte svarade.

Premiärminister Ahmet Davutoglu (AKP) kallar explosionerna i Diyarbakir för sabotage och provokationer.

TT-AP-AFP