IS lider nederlag i Damaskus

Publicerad 2015-04-02

Syrien. Palestinska stridande har återtagit kontrollen över stora delar av det palestinska flyktinglägret Yarmuk strax söder om Damaskus. Vid sin sida hade de syriska rebeller.

Under onsdagen genomförde Islamiska staten (IS) en offensiv mot lägret och lyckades trycka tillbaka de Hamas-lojala stridande som finns i Yarmuk. Oron från omvärlden var stor dels för hur civilbefolkningen i lägret skulle behandlas, men också för att IS ryckt närmare den syriska huvudstaden.

Anwar Abd al-Hadi, chef för politiska frågor inom Palestinska befrielseorganisationen PLO, säger till AFP att IS har motats tillbaka till en perifer del av lägret och att minst sex personer dödats i striderna.

FN-organet Unrwa uttrycker en "extrem oro" för de civila i Yarmuk och deras säkerhet.

"Unwra uppskattar att det finns runt 3 500 barn bland de 18 000 civila som bor i Yarmuk. De hårda striderna har satt dessa barn i yttersta fara", säger talespersonen Chris Gunness enligt AFP.

Tidigare i veckan dödades Hamasledaren Yahya Hurani i lägret och enligt uppgifter i lokala medier ska mordet och offensiven ha handlat om en hämndaktion för att ett antal IS-medlemmar kidnappats av grupper lojala mot Hamas.

TT