Rapport: Putin hjälpte Trump vinna

Publicerad:

UTRIKES

USA. Rysslands president Vladimir Putin gav under 2016 order om att påverka presidentvalet i USA i syfte att underminera den demokratiska processen, enligt en amerikansk underrättelserapport.

Den ryska kampanjen ska inledningsvis ha haft som avsikt att skada Hillary Clintons möjligheter att vinna valet för att sedan stödja Republikanernas Donald Trump, när det stod klart att han hade möjlighet att vinna.

"Vi fastställer också att Putin och den ryska regeringen försökte förbättra tillträdande president Trumps vinstchanser då det var möjligt genom att misskreditera (före detta) utrikesminister Hillary och offentligt kontrastera henne som ofördelaktig jämfört med honom", står det i rapporten som offentliggjordes på fredagen.

Betalda Facebookanvändare

Rysk underrättelsetjänst förmodas ha använt sig av mellanled som Wikileaks och DC Leaks för att offentliggöra e-post från Democratic National Committee (DNC) och höga företrädare för Demokraterna.

Kampanjen för att underminera det amerikanska presidentvalet involverade utöver rena cyberattacker betalda Facebookanvändare och statligt ägda ryska medier.

Cyberattacker riktades mot både Demokraterna och Republikanerna, men det som Ryssland kom över från republikanskt håll avslöjades inte i samma grad.

Några försök att påverka själva röstningssystemet har inte uppdagats, enligt rapporten som CIA, FBI och NSA ligger bakom.

Åtgärder från Trump

Tillträdande vicepresident Mike Pence säger sedan rapporten släppts att Donald Trump redan gjort klart att han kommer att vidta "aggressiva åtgärder" mot cyberattacker i början av sitt presidentskap.

Trump fick information om rapporten tidigare under fredagen i en "konstruktiv och respektfull dialog", säger Pence utanför Trump Tower i New York.

Trump avser att 90 dagar efter makttillträdet den 20 januari utse en grupp som ska ta fram en plan för att bekämpa cyberattacker.

TT-AFP-Reuters

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN