Jordaniens kung ombildar regeringen

Publicerad 2017-01-15

Politik. Jordaniens kung Abdullah har ombildat sin regering, men behåller Hani Mulki som premiärminister. Regeringen ska lägga mer fokus på att bekämpa militanta islamister och gå vidare med impopulära reformer som Internationella valutafonden kräver för att minska statsskulden.

Ombildningen, som är den andra sedan den företagsvänlige Mulki tillträdde i maj 2916, genomförs när den ekonomiska tillväxten går trögt, affärsinvesteringarna är svaga och oron över Jordaniens politiska stabilitet ökar efter en del säkerhetsmissar.

Jordanien har utvidgat sin roll i den USA-ledda militärinsatsen mot terrorrörelsen IS i regionen och riskerar att dras in i en långvarit konflikt med militanta islamister.

Allvarliga misstag

Bland de fem nya ministrarna i regeringen är den före detta polischefen Ghaleb Zubi som blir inrikesminister och Ayman Safadi, långvarig rådgivare till kungafamiljen, blir utrikesminister.

Inrikesminister Salamah Hamad, som med näppe klarade en förtroendeomröstning i parlamentet om hur han hanterade en IS-attack förra månaden, fick gå. Nio personer dödades, varav fyra poliser och en kanadensisk turist, i attacken.

Ex-officerare greps

Mulki försvarade gripandet av framstående före detta armé- och säkerhetsofficerare i torsdags. De greps för att de kritiserat monarken, vilket är tabu i kungadömet. De skyllde säkerhetsmissarna på en hejdlös offentlig korruption.

– Yttrandefrihet innebär inte agitation eller kaos. . . Vi respekterar yttrandefrihet så länge som den inte äventyrar högre nationella intressen, sade Mulki på ett regeringssammanträde efter ombildningen.

Övriga nya ministrar är Omar al-Razzaz som utrikesminister, Haditha al-Khreisha som ungdomsminister och Mamduh al-Abbadi blir kabinettsminister.

Mulki gav ingen förklaring till regeringsombildningen, den andra sedan september och godkänd av kung Abdullah II.

TT-Reuters