Twittraren Trump mötte alla utom Twitter

UTRIKES

USA. Amazon, Google, Tesla, Facebook - trots motsättningar med USA:s tillträdande president kom alla Silicon Valleys kändaste IT-namn när Donald Trump kallade till möte. Alla utom hans egen vardagsfavorit Twitter, som inte var inbjudet.

Mötet i Trump Tower i New York beskrivs som ett försök att reparera relationerna med Kaliforniens blomstrande tekniksektor, där stödet för Demokraterna och deras presidentkandidat Hillary Clinton är stort.

Vid mötet i onsdags satt Trump sida vid sida med sin tänkte vicepresident Mike Pence. Runt dem satt Apples vd Tim Cook, Microsoft-chefen Satya Nadella och Larry Page från Google-ägaren Alphabet.

Inte Twitter

Även Amazons grundare Jeff Bezos, Tesla/Space X-chefen Elon Musk och Sheryl Sandberg från Facebook fanns på plats, liksom flera av Trumps barn.

Ett uppenbart undantag var Twitter, som inte var representerat trots att den blivande presidenten har mikrobloggstjänsten som främsta kommunikationssätt utåt.

– Vi vill att ni ska fortsätta med fantastisk innovation. Det finns inga som ni i världen, sade Trump till de samlade IT-cheferna, under den inledande stund av mötet som var offentlig.

– Det finns många restriktioner, många problem som jag tror att ni har märkt. Om ni har några idéer om det, så vore det bra, tillade han.

Ingen pratade

Många av företagen motsätter sig säkerligen handelshinder och försök att minska invandringen, men många väntas välkomna lägre skatter för företag, vilket Trump har lovat. En knivig fråga kan vara obeskattade vinster utomlands, som flera av IT-bjässarna blivit omskrivna för.

Men hur diskussionerna sedan gick under mötet är oklart, eftersom ingen av företagsledarna stannade för att prata med reportrar när de lämnade Trump Tower efteråt.

Det var också anmärkningsvärt tyst på exempelvis Donald Trumps och Elon Musks annars så aktiva Twitter-konton efter mötet.

TT