Terrorister namngivna av polisen

UTRIKES

Londondådet. Rachid Redouane och Khuram Butt. Det är namnen på två av de tre män som misstänks ha genomfört terrorattackerna i London.

Butt var känd av polisen och säkerhetstjänsten sedan tidigare, men det fanns inga tecken på att ett attentat planerades.

Khuram Shazad Butt, 27 år, uppges vara född i Pakistan men hade brittiskt medborgarskap. Enligt hans grannar var Butt medlem i en extremistisk organisation, rapporterar Financial Times. Han ska också ha fångats på film i samband med att han förrättade en bön framför en svart jihadistflagga i Regents Park 2015, en sekvens som senare visades i en dokumentär om jihadism.

Rachid Redouane, 30 år, har uppgett sig vara av marockanskt och libyskt ursprung. Redouane använde sig också av efternamnet Elkhdar. Båda männen var från Barking i östra London.

Polisutredningen kring att få männens identiteter bekräftade fortsätter.

"Polisen önskar att få all tänkbar information om dessa män som kan bidra i utredningen, från vem som helst", skriver the Metropolitan police i ett uttalande.

Smällar och skott

Nya gripanden gjordes vid tillslag tidigt på måndagsmorgonen mot två adresser i stadsdelarna Newham och Barking, rapporterar The Guardian. En stor mängd bevismaterial har också beslagtagits. Polisen prioriterar att ta reda på om det finns fler inblandade i dådet, och letandet efter fler personer fortsätter.

Vittnen har hört smällar och skott vid tillslagen, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Press Association.

Londonpolisen arbetar utifrån hypotesen att den senaste tidens terrordåd har planerats i Storbritannien.

– Alla de senaste attackerna har enligt min uppfattning i huvudsak en inhemsk tyngdpunkt, säger polismästaren Cressida Dick till BBC.

Utländska kopplingar

I vissa av fem planerade attacker som polisen avvärjt på sistone, samt de tre som genomförts de senaste månaderna, finns dock internationella kopplingar, påpekar hon.

Sammanlagt tolv personer greps i östra London under söndagens tillslag, misstänkta för inblandning i dådet. Samtliga av dessa har släppts.

Fyra män och sju kvinnor är fortfarande frihetsberövade. Flera bostäder söktes igenom i jakt på inblandade.

Sammanlagt 36 människor vårdas på sjukhus, varav 18 för livshotande skador. Sju fransmän, minst två australier och en person från Nya Zeeland skadades, enligt ländernas regeringar. Även Spanien har medborgare bland de skadade. Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar.

May: "Det räcker nu"

Premiärminister Theresa May sade i ett direktsänt tal i söndags att den senaste tidens attacker är sammanlänkade av en "ond ideologi", en "perversion av islam".

– Det är dags att säga att det räcker nu, sade hon utanför bostaden på Downing Street 10.

Attacken var det tredje terrordådet i Storbritannien på tre månader. Angriparna körde i lördags kväll på fotgängare på London Bridge och knivhögg sedan människor vid Borough Market i närheten. Därefter sköts de misstänkta gärningsmännen till döds. Sju människor dödades, utöver gärningsmännen.

IS har tagit på sig dådet.

TT