Utrikes

Spanien kan tvingas vänta på hjälp

UTRIKES

Madrid. Eurozonens länder hinner troligen inte att skapa någon fungerande, gemensam bankinspektion i år, uppger Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Uttalandet är en kalldusch för Spanien som väntar på besked om krishjälp.

Spanien hoppas att kunna slutföra samtal med andra euroländer om stöd för att kunna rädda landets krisande banker. På EU-toppmötet den 29 juni kom eurozonens ledare överens om att den gemensamma räddningsfonden, ESM, ska kunna användas direkt för att rekapitalisera banker utan att ta omvägen över enskilda länders statsbudgetar.

Men Schäuble säger nu till tidningen El País att en förutsättning för direktlån är att den gemensamma bankinspektionen är i gång och fungerar.

Omvägen via statsbudgetarna som krisländerna tvingas ta i dag gör att skuldbergen växer. Frågan om att tillåta direkthjälp har dock varit mycket politiskt känslig för Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Och redan under toppmötet förde hon fram vikten av den europeiska bankinspektionen.

Eurozonen har erbjudit Spanien kreditramar på upp till 100 miljarder euro, drygt 860 miljarder kronor. Tillskotten är avsedda att användas till banker som har svårt att få tillbaka utlånade pengar, sedan landets bygg- och fastighetsbubbla sprack 2008.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes