Utrikes

Australien sade ja till krispaket

UTRIKES

Sydney. Australiens parlament antog på fredagen ett ekonomiskt stimulanspaket värt cirka 230 miljarder kronor. Regeringens löfte om mer pengar till att rädda floder fick en senator som tidigare röstat nej att svänga.

Nick Xenophon krävde att premiärminister Kevin Rudd och hans Labor-regering skulle skynda på en räddningsplan för Murray-Darling-systemet, landets viktigaste flodsystem. När så inte blev fallet anslöt han sig i torsdags till oppositionens nej, men han svängde på fredagen sedan regeringen i förhandlingar med honom lovat att skjuta till en miljard Australiendollar på att rädda floderna.

Vid fredagens omröstning fick regeringens krispaket stöd av 30 ledamöter medan 28 sade nej. Efter beslutet ökade priset på Australiendollarn på grund av förhoppningar om att paketet ska kunna hindra en recession.

I parlamentet sade dock Xenophon att han var osäker på om det verkligen går att undvika en recession.

– Men jag är glad över att kunna säga att jag tror vi har enats om en kompromiss som inte ger alla vad de vill ha men kanske kan ge alla vad de behöver.

Uppgörelsen ses som en stor politisk seger för premiärministern, bara en dag efter att han åkte på sitt hittills största nederlag.

Sent i fjol sjösatte regeringen ett mindre krispaket, som kan ha hjälpt Australien att undgå recession. Men sex av landets största handelspartner befinner sig redan i recession vilket också hotar australiska jobb och den australiska ekonomin.

Det nya krispaketet kommer bland annat att innebära ekonomiskt stöd till miljoner arbetare och familjer, och de första utbetalningarna ska göras i mars.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes