Utrikes

Madagaskars försvarsminister avgår

UTRIKES

Antananarivo. Madagaskars försvarsminister avgick på måndagen efter säkerhetsstyrkornas blodiga tillslag mot demonstranter i helgen.

Minst 28 regeringskritiska demonstranter sköts ihjäl utanför presidentpalatset i huvudstaden Antananarivo i lördags. Cecile Manorohanta förklarade att det är mer än hennes samvete kan bära.

– Säkerhetsstyrkornas uppgift är att försvara folket och dess välbefinnande, sade hon i ett uttalande som sändes i en privat radiokanal.

Manorohanta framförde också kondoleanser till de familjer som förlorat anhöriga.

– Som mor tolererar jag inte det här våldet, sade hon.

Viceamiral Ranaivoniarivo Mamy, en militär bundsförvant till presidenten, utsågs att efterträda henne.

Under de senaste två veckorna har minst 125 människor dödats i den hårdnande maktkampen mellan president Marc Ravalomanana och oppositionsledaren Andry Rajoelina.

Den 34-årige Rajoelina trädde in på den politiska scenen som borgmästare i huvudstaden 2007. Han blev snart en skarp kritiker av presidenten och har fått sparken från posten. Han anklagar presidenten för vilja införa diktatur och tar utgångspunkt i människors frustration över fattigdom och klassklyftor.

Vid lördagens demonstration, som samlade runt 20 000 deltagare, lanserade Rajoelina ett övergångsstyre med egen premiärminister.

Eggad av oppositionsledarens ord närmade sig en mindre skara presidentpalatset för att göra det till den parallella administrationens högkvarter.

Rajoelina utlyste måndagen till sorgedag och uppmanade sina anhängare att hedra dem som föll offer för lördagens skottlossning.

FN har bett regeringen utreda skottlossningen och ställa de ansvariga inför rätta. Den forna kolonialmakten Frankrike manar till dialog mellan regeringen och oppositionen.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes