Utrikes

Norsk säkerhetstjänst ber om ursäkt

UTRIKES

Oslo. Norska militärens säkerhetstjänst Fost beklagar att anställda öppnat e-post hos slottet i Oslo. Fosts ledning, som på så sätt bekräftar läsningen av e-posten, framför ursäkten i ett brev.

Brevet blir samtidigt en del av norska kriminalpolisens bevismaterial i utredningen om eventuell olaglig övervakning av kungahuset och det norska regeringskansliet, skriver tidningen Verdens Gang.

Den formella anklagelsen under utredningen är olaglig övervakning av elektronisk kommunikation.

Fosts chefer hävdar i sitt brev att e-posten öppnats, sedan automatisk övervakning av e-postnätet varslat om post till och från misstänkta nätadresser.

Försvarsdepartementets statssekreterare Espen Barth Eide vill inte kommentera de senaste uppgifterna om övervakning av landets ledning:

– Jag känner helt enkelt inte till alla detaljerna i de konkreta fallen.

Statsministern

Härvan blev känd tidigare i veckan när uppgifter kom ut om att regeringskansliet och statsminister Jens Stoltenberg kan ha utsatts för olaglig övervakning av den militära säkerhetstjänsten. Försvarsdepartementet polisanmälde misstankarna. Ett dygn senare kom uppgifter om att kungahusets e-post kan ha lästs av Fost.

Försvarsledningens ståndpunkt var tidigt att Fost inte gjort något fel och att polisutredningen sker för säkerhets skull.

Fost avvisade på fredagen uppgifterna om intrång hos statsministern. Dataförbindelsen påstods vara krypterad så att den inte är möjlig att övervaka. Exempelvis är den datalinje statsministern hyr via försvarsdepartementet säkrad så att det inte är "tekniskt möjligt" för Fost att lyssna av den, hette det i ett pressmeddelande.

Men polisen har bekräftat att Fost är misstänkt för brott.

Avslöjade sig själv

Det har också visat sig att någon hos Fost åtminstone gått in i justitiedepartementets e-post. Avslöjandet skedde genom att Fost ertappat en medarbetare på departementet med att porrsurfa.

Men Fost ska övervaka trafiken utan att titta närmare på själva innehållet i den. Så när säkerhetstjänsten rapporterade att den sett porrsurfningen avslöjade den sig själv, varpå myndigheten polisanmäldes.

TT-NTB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes