Utrikes

Svåra transporter till USA-trupper

UTRIKES

Riga/Lahore. USA får allt svårare att transportera förnödenheter till sina styrkor i Afghanistan. I söder har talibanerna hindrat flera transporter och i norr hotar Kirgizistan att stänga en viktig flygbas och försörjningsled.

I Lettlands huvudstad Riga förbereddes på torsdagen det första av flera tåg som ska fungera som en livsviktig länk till USA:s och Natos trupper i Afghanistan.

Enligt planen ska 20-30 tåg med förnödenheter färdas genom Lettland, Ryssland, Kazakstan och Uzbekistan varje vecka. Men eftersom Ryssland motsätter sig transporter av vapen och ammunition måste detta föras in på andra vägar.

De utländska styrkorna i Afghanistan sitter i en kniptång. Tidigare har majoriteten av alla transporter gått landvägen genom Pakistan men efter en serie framgångsrika attacker och sabotage har talibanerna hindrat flera transporter.

På torsdagen satte delstatsregeringen i Punjab stopp för planerna på en transportterminal för Natomateriel nära gränsen till Afghanistan. Anledningen är rädslan för talibanattacker liknande dem som ägt rum i andra delar av landet.

Nyligen beslutade också Kirgizistans regering att stänga den viktiga amerikanska flygbasen Manas som fungerat som ett nav för flygtransporterna till Afghanistan. Parlamentet röstade igenom förslaget på torsdagen.

USA överväger nu andra möjligheter i regionen.

– Vi fortsätter att undersöka vad vi kan erbjuda Kirgizistans regering. Men vi är inte beredda att stanna till varje pris och därför undersöker vi andra möjligheter också, sade Pentagons talesman Bryan Whitman.

Frågan om truppernas försörjning har blivit mer aktuell sedan Barack Obama nyligen gav order om att förstärka den amerikanska truppnärvaron med 17 000 man och manade samtidigt övriga Natoländer att också skicka fler soldater.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes