Konsulatets övervakningsbilder försvunna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP
Bilden från den turkiska tidningen Hurriyet uppges visa hur den saudiske journalisten Jamal Khashoggi går in i Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2:e oktober. Sedan dess har han inte synts till.

Det saudiska Istanbulkonsulatets övervakningsbilder från dagen då journalisten Jamal Khashoggi kom dit har försvunnit, enligt turkiska myndigheter.

Samma dag ska konsulatets personal ha fått ett plötsligt besked om att de skulle ta ledigt.

En stillbild som turkiska myndigheter har lagt fram uppges visa hur Jamal Khashoggi går mot konsulatets entré, mitt i Istanbul. Han passerar där en svart skåpbil, samma skåpbil som turkisk polis har efterlyst då man tror att den använts för att forsla Khashoggi från konsulatet.

Vad som händer efter att Khashoggi tar klivet in i byggnaden är fortsatt oklart. Alla övervakningsbilder från själva konsulatet har försvunnit, uppger de turkiska myndigheterna enligt brittiska The Guardian.

Man har identifierat två hyrda flygplan som 15 saudiska tjänstemän använde för att resa till Riyad. Övervakningsmaterialet misstänks ha följt med på resan.

Vill ha saudiskt bevis

Samma dag som Jamal Khashoggi anlände till konsulatet uppmanades all personal vid beskickningen att med kort varsel ta ledigt, uppger de turkiska myndigheterna vidare.

Tidigare på tisdagen bjöd Saudiarabien in turkiska experter och tjänstemän att undersöka konsulatbyggnaden. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan svarade att det är upp till Saudiarabien att lägga fram bevis för att journalisten verkligen gick därifrån, vilket man påstått.

Den saudiske dissidenten Jamal Khashoggi försvann under mystiska omständigheter sedan han klivit in på konsulatet för en vecka sedan och det är oklart om han fortfarande är vid liv. Hans fästmö som väntade utanför säger att han inte kom tillbaka och enligt turkiska källor misstänks Saudiarabien ha mördat den för regimen besvärande journalisten inne på konsulatet.

"Djupt chockerande"

Det finns ännu inga uppgifter om när en genomsökning av konsulatbyggnaden ska äga rum. Turkiets utrikesminister har understrukit att utredningen av den saknade journalisten fortgår "intensivt".

Beskedet om undersökningen kom kort efter att FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) krävt att Turkiet och Saudiarabien utreder fallet.

– Om rapporterna kring hans död och de märkliga omständigheterna kring hans försvinnande stämmer, så är det djupt chockerande, säger Ravina Shamdasani som är taleperson vid OHCHR i Genève.

EU ställde sig samtidigt bakom USA:s utrikesminister Mike Pompeos uppmaning till Saudiarabien att utreda journalistens försvinnande.

– Vi är på samma linje som USA. Vi förväntar oss en fullständig utredning och full transparens från saudiska myndigheter rörande vad som skett, sade utrikeschef Federica Mogherini.

Trump ska kontakta

USA:s president Donald Trump säger att han inte har talat med Saudiarabien om Jamal Khashoggi, men att han kommer att göra det vid något tillfälle.

– Jag vet inget just nu. Jag vet lika mycket som alla andra vet: ingenting, säger han.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt säger att han träffat Saudiarabiens ambassadör för att få svar om vad som skett med Khashoggi. Om medierapporter om denne stämmer kommer Storbritannien att behandla händelsen som "allvarlig", säger Hunt enligt Reuters och betonar att vänskapen med Saudiarabien bygger på "delade värderingar".

Jamal Khashoggi har varit en särskilt frän kritiker av kungahuset, på senare tid som kolumnist i den amerikanska tidningen The Washington Post.

Publicerad:

LÄS VIDARE