Smogg stänger 1 200 fabriker

UTRIKES

Kina. Ett stort oljeraffinaderi och minst 1 200 andra fabriker i Peking-området har beordrats att stänga på grund av smogg. Luften har enligt myndigheternas varningsskala aldrig varit smutsigare än nu i den kinesiska huvudstaden.

Raffinaderiet opereras av den statliga oljejätten Sinopec. Det är oklart hur länge det ska vara stängt, men röd-varningen, den högsta nivån på en fyrgradig föroreningsskala, gäller till att börja med i fem dygn från och med i fredags.

Första gången Peking varnade rött för smogg var för ett år sedan, men sedan dess har gränsen för rött höjts så nu krävs ännu smutsigare luft.

Ytterligare ett 40-tal städer i Kina har också gått ut med liknande varningar, bland dem Tangshan och Shijiazhuang i provinsen Hebei, samt Jinan i Shandong.

Orsaken är flitig fossil eldning och stillastående väder nu när vintern börjar.

I bland annat Peking, liksom i Paris nyligen, får bara hälften av bensin- och dieselbilarna köra varje dag. Åtgärden gäller inte elbilar, som Kina nu satsar hårt på för att lindra smoggfenomenet. Enligt ett förslag ska minst 8 procent av alla nya bilar vara utsläppsfria redan nästnästa år.

TT-Reuters