Utrikes

Vikingasal påträffad på Åland

UTRIKES

Mariehamn. Lämningarna efter en 40 gånger 12 meter stor långhusbyggnad från yngre järnåldern kan innebära att Ålands historia skrivs om.

Resterna upptäcktes när Uppsalaarkeologer med långhus från yngre järnålder som specialitet tittade på flygfoton de fått från Ålands museibyrå. Fotona var tagna över ett område norr om Saltviks kyrka.

– Det tog en sekund för dem att bestämma att det här indikerar att något stort finns där, säger filosofie doktor Kristin Ilves, som nu är projektledare för undersökningarna. Fynden är uppseendeväckande: Det finns endast en handfull motsvarigheter i Östersjöregionen.

Stor byggnad

Man tror sig ha hittat en stor byggnad av betydande dimensioner, 40 gånger 12 meter. Några liknande enstaka fynd har gjorts i det västra Östersjöområdet, men inga motsvarigheter har hittats i resten av Finland, Estland eller Lettland.

– Det tyder på att Åland hörde till den stora skandinaviska maktsfären.

Området är privat mark och undersökningarna har gjorts i samråd med markägaren.

Spännen och doppsko

Inledningsvis har man gått över fältet med metalldetektorer och bland annat hittat flera olika typer av spännen från sent 500-tal till slutet av vikingatiden. Dessutom påträffade man en doppsko, ett ändbeslag gjutet i brons som suttit längst ner på en svärdsskida. Doppskon har en direkt parallell hittad på Birka i Sverige.

Trots de unika fynden har platsen inte spärrats av.

– Det behövs inte, det är svårt att se vad som finns där för personer som inte är arkeologer. Vi har gått med metalldetektorer och plockat fynd med centimeternoggrannhet, säger Kristin Ilves, och påpekar att det är olagligt att använda metalldetektorer utan tillstånd.

Den åländska landskapsregeringen gläder sig åt fynden, som ger "en fantastisk möjlighet att stärka bilden av det vikingatida Åland".

TT-FNB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes