Obama lovar stänga Guantánamo

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. President Barack Obama säger att fånglägret Guantánamo skadar USA:s intressen och lovar på nytt att stänga det. Samtidigt deltar 100 fångar i en hungerstrejk där.

Vid en presskonferens på tisdagen kallade Obama fånglägret ett juridiskt ingenmansland och sade att militären försöker hålla fångarna vid liv under hungerstrejken.

– Jag fortsätter att anse att vi måste stänga Guantánamo. Jag tycker att det är viktigt för oss att förstå att Guantánamo inte är nödvändigt för att Amerika ska vara säkert, sade han och tillade:

– Det är dyrt, ineffektivt och skadar oss i termer av vårt internationella anseende. Det undergräver samarbetet med våra allierade i ansträngningarna mot terrorism. Det är ett verktyg för att rekrytera extremister. Det måste stängas.

Hårda ord

De hårda orden var de mest vittgående presidenten levererat om Guantánamo på månader och återspeglade hans frustration över kongressen, som han anklagar för att ha hindrat hans försök att stänga fånglägret under sin första presidentperiod.

Hungerstrejken som spridit sig bland fångarna, som protesterar mot internering på obestämd tid, utan åtal och rättegångar, har åter gjort Guantánamo till förstasidesstoff och försatt Obama i en svår situation.

Bör fundera

Av de 166 fångar som hålls på den avlägset belägna militärbasen på Kuba hungerstrejkar 100, enligt de senaste siffrorna från Pentagon. Av dem sondmatas nu 21.

Militären har skickat extra medicinsk personal för att hantera hungerstrejken som går in på sin tolfte vecka.

– Jag vill inte att dessa individer dör, sade Obama.

– Självklart försöker Pentagon hantera situationen så gott de kan, men jag anser att vi alla bör fundera över varför just vi gör det här.

Obama har länge argumenterat för att åtala "fientligt stridande" i civila domstolar och föra över dem som friats till deras respektive hemländer.

TT-AFP

Publicerad: