Trippelmord skakar finländsk småstad

UTRIKES

Finland. Staden Imatra i Södra Karelen har sorg efter de brutala morden på ortens tyngsta politiker och två kvinnliga lokaltidningsjournalister.

– Jag blev själv chockad, säger polisens informationschef Heli Jämsén-Turkki till TT.

Tiina Wilén-Jäppinen, socialdemokrat och mångårig ordförande i stadsfullmäktige, lämnade restaurangen Vuoksenvahti kring midnatt. Hon var i sällskap med de båda reportrarna från tidningarna Uutisvuoksi och Etelä-Saimaa när de mötte sin mördare.

Ett vittne som befann sig i närheten berättar för nyhetsbyrån FNB att mannen körde fram i bil till byggnaden. Han klev ut och öppnade eld med ett jaktgevär. Fyra-fem skott brändes av, och enligt polisen träffades kvinnorna i huvud eller bål. När polisen kom greps den 23-årige mannen. Han är från orten och känd av polisen för våldsbrott och stölder. Provtagningar visar att han inte var alkoholpåverkad.

– Vi misstänker i nuläget att det var en slump att kvinnorna sköts och ser inte något politiskt motiv, säger Heli Jämsén-Turkki.

Offren välkända

23-åringen har tillförordnats en försvare.

– Men vi har ännu inte haft några ingående förhör med honom, säger Heli Jämsén-Turkki.

De tre offren var välkända i trakten, som ligger nära gränsen mot Ryssland.

– Imatra är litet, så många känner varandra. Jag har träffat stadsfullmäktiges ordförande vid någon middag men var betydligt närmare bekant med de båda journalisterna. Vi brukade sammanstråla om somrarna i samband med ett arrangemang som polisen anordnar i staden Lappeenranta, berättar Jämsén-Turkki.

Får krishjälp

Pekka Lakka, innehållschef för både Uutisvuoksi och Etälä-Saimaa, berättar att de mördade journalisternas arbetskamrater får krishjälp.

– Vår redaktion arbetar i sorg. Våra tankar fylls av våra långvariga arbetskamraters våldsamma bortgång. Samtidigt försöker vi på alla sätt och vis hjälpa och stödja offrens anhöriga i deras bottenlösa sorg, säger han till finländska public service-bolaget Yle.

Heli Jämsén-Turkki berättar att hon varit verksam inom polisen i kring 30 år.

– Aldrig tidigare har jag varit med om något liknande. I mitt yrke är jag förstås beredd på att något sådant här kan inträffa, men ja: jag blev också chockad, säger hon.

TT