Svärsonen - Trumps trumfkort

Publicerad 2016-12-04

USA. Hans livshistoria innehåller händelser som hämtade ur tv-serien Sopranos.

Snart kan han få en nyckelroll i Donald Trumps styre.

Jared Kushner är svärsonen som blev en av Trumps närmaste anförvanter.

På bilder och i nyhetssändningar syns Kushner ofta i bakgrunden av Trump, inte sällan tillsammans med hustrun, Donald Trumps dotter Ivanka. Hans betydelse för Trump är också stor, menar förre utrikesministern Henry Kissinger i en intervju med Forbes.

– Varje president jag känt har haft en eller två personer som han intuitivt och strukturellt har förtroende för. Jag tror Jared är den personen (hos Trump), säger Kissinger.

Välartad och välklädd

Välartad, välklädd och välartikulerad är Jared Kushner i övrigt sinnebilden av överklassen i New York, vilket också är precis vad han föddes in i. Precis som svärfar är hans pappa, Charles Kushner, en fastighetsmogul som byggt upp en förmögenhet.

Jared Kushner fick gå i de bästa skolorna och när betygen inte räckte till för att komma in på Harvard ska ett bidrag från pappa på 2,5 miljoner dollar hjälpt till, enligt kritikerna - något som Kushnerfamiljen dementerat.

Som 23-åring fick han ta över pappans affärer när den senare dömdes till två års fängelse för bland annat olagliga donationer och skatteflykt i mars 2005. Historien tog dock inte slut där: Pappans egen syster deltog i polisutredningen och bidrog till att han kunde fällas. Som hämnd lejde Charles Kushner en prostituerad för att förföra sin svåger, vilket filmades på ett motellrum. Filmen skickade Charles sedan till sin syster.

Åklagaren i fallet var Chris Christie, numera New Jersey-guvernör som nyligen fick lämna ordförandeposten i Trumps övergångsgrupp. I samband med detta pekades Kushner ut som den som tvingat bort Christie i en personlig vendetta.

Träffade Ivanka

Jared och Ivanka som träffades 2007 och gifte sig två år senare har båda haft framgångsrika affärskarriärer, något de troligtvis fortsatt med om det inte var för Donald Trumps plötsliga beslut att ge sig i en politisk karriär där de på olika sätt fick ytterst viktiga roller.

I tidningar och sociala medier är Jared Kushner osynlig - han har ett Twitterkonto med noll publiceringar. Det står i skarp kontrast till den sociala medier-strategi som bidrog till Trumps framgång. I en sällsynt i intervju i Forbes förklarar Kushner hur han skaffade sig kunskap om hur man blir framgångsrik i sociala medier genom att kontakta affärsbekanta i Silicon Valley.

– De är några av de bästa digitala marknadsförarna i världen. Jag frågade hur de gör.

– Vi försökte sedan göra saker billigt och kvickt. I vilka delstater kan vi få bäst utdelning och hur får vi ut Trumps budskap för minsta möjliga kostnad, förklarar Kushner.

Spridning via Twitter

Trumps budskap spreds framför allt via Twitter och Facebook, i stället för på det traditionella sättet genom dyr tv-reklam. I stället skickades varje dag 100 000 riktade meddelanden ut till potentiella väljare och inom loppet av fyra månader hade 250 miljoner dollar donerats till Trumps kampanj.

– Jared förstod världen online på ett sätt som traditionella mediemänniskor inte gjort, säger Eric Schmidt, tidigare vd för Google i Forbes artikel.

Knappt en månad efter valsegern har de flesta tunga ministerposter nu fyllts och frågan är vilken roll som väntar Kushner. En lag stiftad 1967 mot nepotism hindrar Trump som president från att låta familjemedlemmar bli ministrar även om det uppgetts att de båda eventuellt skulle kunna försöka kringgå lagen.

Kushner själv har varit förtegen om sin framtid. Mediemogulen Rupert Murdoch, en god vän till honom, är dock mera säker:

– Jag antar att han kommer att finnas i Vita huset genom presidentskapet, säger han till Forbes. De närmaste fyra, eller åtta åren, kommer han vara en stark röst, kanske den starkaste efter vicepresidenten.

TT

Följ ämnen i artikeln