Småflickor utlöste bomber på marknad

UTRIKES

Nigeria. Två flickor i sjuårsåldern har sprängt sig på en marknad i Maiduguri i nordöstra Nigeria. En människa dödades, utöver de båda flickorna, och ytterligare 18 personer skadades.

– De kom ut ur en riksha och gick rakt framför mig, utan att visa några som helst känslor, säger en soldat, till nyhetsbyrån Reuters

– Hon gick mot hönsförsäljarna och utlöste sedan sitt bombbälte, fortsätter han, syftande på en av flickorna.

Ingen har tagit på sig attacken, men den påminner om tidigare liknande dåd utförda av extremistgruppen Boko Haram, som ofta utnyttjar kvinnor och barn för att genomföra självmordsdåd.

För bara två dagar sedan dödades 45 människor i staden Madagali när två skolflickor utlöste sprängladdningar på en marknad. Ytterligare 33 människor skadades. I oktober dödades 17 människor när två kvinnliga självmordsbombare sprängde sig själva vid ett flyktingläger.

Terrorrörelsen Boko Haram, som svurit trohet mot IS, har enligt människorättsorganisationer kidnappat tusentals kvinnor och flickor. Det finns uppgifter om att några av dem blivit tvångsgifta eller använts som sexslavar samt tvingats utföra terrordåd.

Även pojkar har kidnappats av Boko Haram för att användas som soldater.

TT-AFP-Reuters