Så kan du hjälpa människor i Aleppo

UTRIKES

Syrien. Nödropen från den humanitära katastrofen i östra Aleppo i Syrien når oss dagligen. För den som vill hjälpa finns en rad vägar att gå.

Skakande bilder på hungriga, skadade och dödade civila sprids via medierna. Foton på traumatiserade barn väcker starka känslor. Hjälpbehovet är stort och det mest effektiva sättet att bidra är att öppna plånboken.

En rad organisationer arbetar med den humanitära situationen i Syrien. En av dem är Läkare utan gränser (MSF).

– Livsvillkoren är extrema, förråden börjar ta slut och den humanitära situationen är kritisk. Människor sover på gatorna, i bilar och moskéer, utan någon tillgång till mat eller vatten, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare vid Läkare utan gränser i Sverige.

Vårdas i källare

Organisationen har ingen egen personal på plats i Aleppo, men hjälper sjukhus i östra delen av staden.

– Det är ju inte som sjukhus som vi tänker oss här hemma i Sverige. Alla sjukhus är sönderbombade. Man bedriver ofta vård i källare eller korridorer, berättar Lars Aden Lisinski.

Sedan regimstyrkorna skar av vägarna till östra Aleppo i somras har ingen hjälp kunnat föras in, men MSF håller daglig kontakt.

– De humanitära behoven är enorma i östra Aleppo, så vi hoppas självklart att vi ska kunna nå fram till de många skadade människor som inte kan få den vård de behöver.

Fler som hjälper

Här är exempel på andra organisationer som arbetar i Aleppo eller hjälper syriska flyktingar:

Rödakorsrörelsen har hjälparbetare på plats i Aleppo. Via svenska Röda Korset kan man ge bidrag.

Radiohjälpen samlar just nu in pengar via Musikhjälpen med temat "barn i krig har rätt att gå i skolan".

De vita hjälmarna (Syria Civil Defence) är en frivilligkår som räddar människor i spåren av flyganfallen i Aleppo. Organisationen tilldelades tidigare i år Right Livelihood-priset.

Rädda barnen, FN:s flyktingorgan UNHCR och International Rescue Committee (IRC) är några andra organisationer som försöker hjälpa i Syrien.

TT