Förtvivlade röster inifrån Aleppo

UTRIKES

Syrien. Förtvivlade röster hörs inifrån de östra delarna av Aleppo. De senaste dagarna har sociala medier fyllts av vad som kan vara de sista vittnesmålen inifrån rebellernas sista utpost.

– Vi är väldigt rädda för vad som ska hända, säger aktivisten Monther Etaky till TT.

Den regimkritiska aktivisten Monther Etaky och hans familj befinner sig fortfarande i ett av de sista rebellkontrollerade områdena i östra Aleppo, i väntan på att evakueringarna ska inledas.

– Vi är väldigt rädda för vad som ska hända under de kommande timmarna eller dagarna. Regimen och ryssarna försöker tillintetgöra oss som är kvar, säger han i ett röstmeddelande till TT.

Etaky, som varit en del av folkresningen mot president Bashar al-Assad, hoppas att han ska kunna ta sig ut välbehållen, för att kunna berätta för världen vad som hänt i östra Aleppo. Området har stått under belägring sedan i somras, utan några utländska journalister på plats.

– Vi har inget annat val än att lämna Aleppo. Det är antingen lämna eller stanna kvar och bli dödad. Nu behöver vi en paus, vila lite från motståndet mot al-Assad. Men jag tror inte att någon av oss har gett upp hoppet om revolutionen.

Hans berättelse bekräftas av flera Aleppobor som tar till sociala medier för att berätta om sin förtvivlan:

– Det här kan vara min sista video. Över 50 000 civila som har stått upp mot diktatorn al-Assad hotas av avrättning eller att dö i bombräderna, säger Aleppobon och aktivisten Lina Shamy i ett videoklipp som bland andra al-Jazira och The Guardian publicerat.

På sitt Twitterkonto beskriver hon den fruktansvärda situationen och vädjar om omvärldens hjälp.

– Vi är utsatta för ett folkmord här i det belägrade Aleppo. Rädda Aleppo, rädda mänskligheten, säger hon.

En massaker

I samma filmklipp vittnar flera personer om utvecklingen.

– Jag är en vanlig person här i det belägrade Aleppo. Regeringsstyrkorna kommer närmare och flygräderna intensifieras. Vi kommer kanske inte kunna skicka fler meddelanden, säger Bilal Abd al-Karim.

En förtvivlad äldre man står mitt bland rasmassorna i ett utbombat kvarter.

– Kvinnor och barn slaktas. Vi klarar inte det här längre. Vi har ingenting kvar och vi svälter, säger han.

I ett annat filmklipp beskrivs situationen som en massaker, av en person som kallar sig Mr-Alhamdo på Twitter.

– Det som händer här är en av historiens värsta massakrer, säger han.

Samtidigt hörs skottlossning i bakgrunden och han suckar djupt.

– Jag hoppas ni kommer att minnas oss, säger han.

Evakuering uppskjuten

De första evakueringarna av staden skulle ha genomförts under morgonen, men har skjutits upp, tvärt om kommer signaler om att strider återupptagits.

– Alla pratar om Aleppo, men det är för sent. Vi ska försöka överleva de närmaste dagarna tills vi kan evakueras, säger twittraren Rami Zien, syrisk journalist och aktivist.

Sjuåriga Bana Alabed har 200 000 följare på Twitter. Med hjälp av sin mamma beskriver hon hur familjen flyr undan attackerna i de sönderbombade kvarteren. Det senaste meddelandet från henne publicerades på tisdagsmorgonen.

"Jag talar direkt till hela världen från östra Aleppo. Det här är det avgörande ögonblicket för mig, antingen lever jag eller dör", skriver hon.

Äktheten i Bana Alabeds Twitterkonto har tidigare ifrågasatts, bland annat för flickans utmärkta engelska. I en intervju med BBC har mamman Fatemah förklarat att hon är lärare och har undervisat flickan i engelska. Hon twittrar också själv på samma konto: I måndags gav de känslan av att slaget om Aleppo hade förlorats:

"Sista meddelandet. Jag är verkligen ledsen att ingen i världen hjälper oss. Ingen evakuerar mig och min dotter. Adjö".

TT