Terroråtal mot nio i Storbritannien

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-27

Stockholm. Efter flera polistillslag i förra veckan har nio män i Storbritannien nu häktats, misstänkta för planering av omfattande terrorbrott. USA:s utrikesdepartement säger att landets ambassad i London var ett av männens mål.

Även London-börsen och ett antal politiska och religiösa personer pekas ut som misstänkta mål för eventuella bombdåd.

I ett antal gryningsräder slog den brittiska polisen till mot tre mål i England och Wales och grep tolv personer, misstänkta för att ha planerat omfattande terrordåd i Storbritannien. En vecka senare inleddes i dag den juridiska processen mot nio av männen, och åklagare har gett polisen grönt ljus för att gå vidare.

– Nio män har häktats. De anklagas för att ha planerat sprängdåd i Storbritannien och för terroristbrott, säger Lauren Tennessee på den antiterrorgrupp som lett tillslagen, via polisens presslinje.

Bland annat ska männen ha diskuterat möjliga mål. Det amerikanska utrikesdepartementet säger att USA:s ambassad var ett av dem. Amerikanska UD:s talesperson Mark Toner bekräftade att han kände till att ambassaden pekats ut som ett av målen på de misstänktas lista.

Den brittiska åklagarmyndighet som har hand om fallet säger till TT att den i dagsläget inte vill kommentera vare sig motiv eller bevisläge.

– Vi kommer inte att tillägga något utöver det som redan sagts, nu när den juridiska processen har satt i gång, säger Anna Mayall på myndighetens pressavdelning.

TT