Åklagare vill lägga ned Le Pen-åtal

Publicerad 2015-10-20

Frankrike. Den uppmärksammade rättegången mot Nationella frontens ledare Marine Le Pen, som anklagas för hets mot folkgrupp, inleddes med att åklagaren ville lägga ned åtalet.

Ledaren för Frankrikes högerextrema parti Le Pen åtalades sedan hon jämfört muslimska böner på gator och den nazistiska ockupationen av landet.

– Jag har inte begått något brott, sade en leende Marine Le Pen till reportrar när hon gick in i rättssalen i Lyon på tisdagen.

Under rättegångens första dag tog processen en oväntad vändning när åklagaren krävde att åtalet läggs ned.

– Fru Le Pen utnyttjade endast sin yttrandefrihet när hon tog avstånd från dessa böner på allmän plats. Hon åsyftade inte hela det muslimska samfundet utan bara en minoritet, sade åklagaren Bernard Reynaud.

Marine Le Pens uttalanden, som ska prövas, fälldes under en valkampanj 2010.

– Det är en ockupation av delar av vårt land, förorter där religiösa lagar råder. Visst, vi har inga pansarvagnar eller soldater på gatorna, men det är likväl en ockupation, löd ett av hennes uttalanden.

Le Pen utsågs att leda Nationella fronten 2011. Som partiledare har hon försökt moderera vissa av det främlingsfientliga partiets extrema ståndpunkter, till stort förtret för fadern Jean-Marie Le Pen som grundat Nationella fronten.

Marine Le Pen åtalades i juli 2014 sedan den immunitet hon åtnjöt som ledamot i Europaparlamentet hävts.

TT-AFP