Oro för ökat våld efter kuppförsök

UTRIKES

Burundi. Den stora oron i Burundi, efter den misslyckade militärkuppen, är att regimen trappar upp förföljelserna av oppositionella. Landet har redan upplevt två folkmord i modern tid.

"Massflykten från Burundi talar sitt tydliga språk. Folk här är livrädda för att situationen ska spåra ur, som den gjort tidigare", skriver en anställd på en människorättsorganisation i Burundi till TT.

"Våldet ligger precis under ytan och det finns ingen rättsstat att luta sig emot", skriver personen, som i det nuvarande läget inte vill gå ut med sitt eget eller sin arbetsgivares namn.

Inget nytt folkmord

Uppror, inbördeskrig och kupper har förekommit i Burundi ända sedan självständigheten från Belgien 1962, fram tills för tio år sedan. Båda folkgrupperna hutu och tutsi har drabbats och uppemot 250 000 människor kan ha dödats.

Men enligt det USA-baserade säkerhetsföretaget Stratfor finns det mycket som skiljer dagens situation från hur det var tidigare.

"Ytterligare ett folkmord är inte sannolikt, med tanke på den diplomatiska uppmärksamhet som Burundi har fått och landets engagemang i grannländerna. 1994 hade folkmordsliknande strider pågått i flera veckor utan att det internationella samfundet reagerade", står det i en nyskriven analys.

Konflikten i dag är inte heller etnisk. De politiska partierna som kämpar om makten är inte etniskt uppdelade, menar Stratfor.

Thierry Vircoulon, Afrikachef för Internationella krisgruppen (ICG) i Kenya, är mer oroad.

– Krisen i Burundi är inte över i och med den misslyckade kuppen. Den stora faran nu är att kuppmakarna avrättas och att en utbredd repression inleds i Burundi. Jag hoppas att presidenten håller det han lovar; att de soldater som ger upp ska förlåtas, säger han till TT.

Inställda val?

Han anser att det i dagsläget är omöjligt att hålla de planerade valen.

– Ett val nu skulle bara göra situationen värre.

Den anställda på den anonyma organisationen i Burundi är pessimistisk.

"Vi kommer att se en radikalisering som kan leda till blodbad. Det viktiga är hur regimen agerar. Den kan komma att underblåsa de etniska motsättningarna, något som kan få förödande konsekvenser", skriver personen.

TT