Utrikes

Dålig sommar ger mer danskt bubbel

UTRIKES

Danmark. Efter en rekordfin vinhöst i fjol måste de danska vinbönderna nu beväpna sig med tålamod i hopp om att druvorna överhuvudtaget ska bli tillräckligt mogna.

En kall vår och en kylig försommar har försenat skörden med minst tre veckor jämfört med det normala.

Den bedömningen gör Jean Becker, ordförande för danska vinodlares förening. Den har omkring 1 400 medlemmer, varav de allra flesta är hobbyodlare.

– Förra året gav en rekordstor skörd. I år blir jag lycklig, om jag får 25 procent av en normalskörd på mina vinstockar här i Birkerød, säger han.

Medan de kända vindistrikten i Europa som Bordeaux, Rioja och Champagne har skördat ovanligt tidigt i år, så sitter de omogna druvorna kvar på danska vinstockar.

Fyns största vinbonde, Jan Nyholmgaard i Marslev utanför Odense, är förtröstansfull.

– En möjlighet är att göra mer mousserande vin, som vi normalt faktiskt gör på icke fullmogna druvor, säger han.

Danmark har flera gånger vunnit priser i utlandet för goda mousserande viner, därför att det danska klimatet kan skapa en fin blandning av sötma och syrlighet.

En av Danmarks största vinodlare, Tom Christensen, på Dyrehøj Vingård utanför Kalundborg, är ändå optimistisk.

– Kunde vi bara få torrväder under hösten, så kan det sluta med ett superfint vin av god kvalitet. Det vet vi först i mitten av oktober. Men då finns det klart en möjlighet att göra mousserande vin, om mognaden uteblir, säger han.

TT-Ritzau

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes