Utrikes

Hongkong fick ny ledare

UTRIKES

Hongkong. Hongkong fick en ny ledare på söndagen när Pekingvänlige Leung Chung-ying svors in som regeringschef. Eden avlades i närvaro av president Hu Jintao på dagen 15 år efter det att Storbritannien lämnade tillbaka Hongkong till Kina.

Ett stort säkerhetsuppbåd såg till att alla demonstranter var utom hör- och synhåll. Tiotusentals väntades ut på gatorna med krav på bland annat ökad demokrati. Kina har lovat direkta val 2017, men Hongkongborna är skeptiska.

Tiotusentals demonstranter intog Hongkongs gator efter att fastighetsmagnaten Leung Chung-ying svurits in och Kinas president Hu Jintao talat. Demonstranterna var klädda i sorgens färger, svart och vitt. De flesta var av åsikten att det inte fanns något att fira och att Hongkong gradvis håller på att förstöras av Kinas kommunistparti, rapporterade AFP.

– Det har blivit mycket värre i Hongkong. Våra rättigheter är under allvarligt hot, sade Eric Lai från människorättsorganisationen Civil Human Rights Front vid ett protestmöte i en park.

Kinesiska kommentatorer på nätet anklagade president Hu Jintao för att gömma sig från de tiotusentals demonstranter som gick ut på gatorna i Hongkong på söndagen, rapporterar AFP. Presidenten flög från Hongkong strax innan en årlig demonstration för mänskliga rättigheter.

"En statschef som gömmer sig medan han inspekterar en region. . . som inte vågar konfronteras med folkets böner" skrev en användare på den kinesiska mikrobloggen Sina.

Andra ifrågasatte statliga kinesiska medier, för avsaknaden av rapporter om protester under lördagen då polis använt pepparsprej mot demonstranter.

"Kan man sända marschen med folket i Hongkong live?" frågade en annan kommentator.

Kina har ofta kritiserats för sin utbredda internetcensur.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes