Utrikes

Planerade skolmassakern i flera år

UTRIKES

Vasa. Skolmördaren i Kauhajoki Matti Saari planerade sitt dåd i upp till sex år. Han planerade och genomförde dådet ensam, visar den finländska polisens förundersökning.

Den 22-årige Saari dödade en lärare och tio elever i Seinäjoki yrkeshögskola i Kauhajoki i september 2008. Efter det tog han sitt eget liv.

I 22-åringens bostad hittades ett handskrivet meddelande där han sade att han planerat ett dåd av det här slaget sedan 2002. I meddelandet skriver han att han avskyr människor och samhället och att han alltid har velat mörda så många som möjligt. Han skriver att han kommer att döda allt som kommer i hans väg.

Genast efter morden ringde Saari till en god vän och berättade vad han gjort och att han tänkte ta sitt eget liv. I telefonsamtalet sade han att han planerat skolmassakern i två år.

De slutliga besluten att utföra skolmassakern och när det skulle ske tog Saari med säkerhet i alla fall kvällen före tragedin, uppger polisen. Kvällen före dådet hade Saari filmat sig själv på skjutbanan och utanför skolan med sin egen kamera.

Under den ungefär en och en halv timme långa filmen berättar Saari att han nästa dag kommer att skjuta människor i skolan. Polisen anser att Saari filmade sina hotfulla videor ensam.

TT-FNB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes