Utrikes

Obama hoppas på samtal med Iran

UTRIKES

Washington. USA:s president Barack Obama räckte på måndagen återigen ut en hand till Iran. Han förutspådde att det kan komma att hållas direkta samtal med landet inom några få månader.

Obamas uttalande ses som ett sätt att understryka att han står för en annan utrikespolitik än företrädaren George W Bush, vars politik gick ut på att isolera Iran, vars kärnteknikprogram har lett till att relationerna mellan Washington och Teheran är bottenfrusna.

– Vi kommer att försöka hitta öppningar som kan skapas där vi kan börja att sitta vid bordet, ansikte mot ansikte, diplomatiska närmanden som gör det möjligt för oss att flytta vår politik i en ny riktning, sade Obama vid en direktsänd presskonferens.

Obamas Iran-strategi kan även vara ett sätt att bättra på bilden av USA utomlands. Han har redan skyndat att ändra på några av Bushs beslut som väckt kritik, bland annat genom att beordra att stänga det kontroversiella Guantánamo-lägret på Kuba och sätta stopp för hårda förhörsmetoder av de terrormisstänkta fångarna där. Han har också flyttat USA:s militära fokus, från Irak till Afghanistan.

Obama sade att han ska använda alla resurser som står till Förenta staternas förfogande för att närma sig Iran. Men han underströk också att Iran måste stoppa utvecklingen av kärnvapen, något som landet förnekar att kärnteknikprogrammet syftar till. Obama sade också att Teheran måste sluta att stödja terroristorganisationer och upphöra med "krigiskt språkbruk" mot Israel, som är nära allierat med USA.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes