Tyskland får tredje kön

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Tyskland blir i november det första landet i Europa att erkänna ett tredje kön på landets födelsebevis. Men EU är långt efter när det gäller könsminoriteters rättigheter, anser aktivister.

Den nya lagstiftningen, som träder i kraft 1 november, gör det möjligt för föräldrar att välja bort att könsbestämma sitt nyfödda barn, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel. Det gör att personer som föds med både manliga och kvinnliga könskarakteristika kan bestämma senare i livet om man i lagens ögon vill bli sedd som man eller kvinna - men också om man helt vill välja bort att tillhöra de traditionella könskategorierna.

Tyskland är det första landet i EU att införa detta tredje alternativ, som i en Münchenbaserad tidning beskrivs som en "rättslig revolution". Finland har kommit en bit på vägen, men är fortfarande långt i från lagstiftning, skriver Der Spiegel.

Enligt minoritetsorganisationen Ilga ligger EU efter när det gäller könsminoriteters rättigheter.

– Även om Bryssel har satsat mer på att främja medvetenheten om diskriminering mot trans- och intersexuella skulle jag vilja se att det gick snabbare, säger Silvian Agius från Ilga till Der Spiegel.

Det är oklart om lagen kommer att påverka andra identitetshandlingar, som exempelvis pass.

TT

Publicerad: