Utrikes

Ökände Lukasjenko fick fint EU-besök

UTRIKES

Minsk. EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana förärade på torsdagen president Aleksandr Lukasjenko - av många betraktad som en diktator - ett besök i huvudstaden Minsk, meddelade presidentkansliet.

"Vitryssland och Europeiska unionen måste utesluta mellanhänder när våra relationer ska fördjupas, särskilt sådana som inte vill oss väl", hette det i ett pressmeddelande från Lukasjenko samtidigt som det första mötet dem emellan inleddes.

Lukasjenko har styrt den forna Sovjetrepubliken med järnhand sedan 1994, men har på sistone försökt visa en annan sida genom att hyra in en västerländsk pr-firma och ge sig på försiktiga ekonomiska reformer.

EU:s utrikesministrar enades i oktober om att tillfälligt häva inreseförbudet för Lukasjenko och andra personer som tidigare inte varit välkomna till unionen. Förbuden kvarstår för personer som varit direkt inblandade i försvinnanden av politiska fångar 1999-2000. Övriga sanktioner mot landet förlängdes med ett år.

Orsaken till att EU lättade på restriktionerna var att Vitryssland frigett politiska fångar.

Även en delegation från Europarådet besökte i veckan Vitryssland i förhoppningen om ett närmande till regeringen i Minsk.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes