Utrikes

NY Times: USA stödde attack i Kongo

UTRIKES

New York. Amerikansk militär var med om att såväl planera som finansiera en misslyckad attack mot ugandiska rebeller i Kongo-Kinshasa nyligen, uppger The New York Times.

Den ugandiska arméns offensiv i december mot rebellrörelsen Herrens motståndsarmé (LRA) gav inte avsett resultat. De flesta rebeller kom undan, och under sin flykt genom den kongolesiska djungeln utförde de massakrer på civila som beräknas ha krävt upp till 900 människors liv, skriver tidningen.

Rebellerna hade gömt sig i en nationalpark i nordöstra Kongo-Kinshasa efter att ha drivits bort från såväl Uganda - där de dödat, lemlästat och kidnappat tiotusentals människor under de senaste två decennierna - som södra Sudan där de tidigare tilläts ha baser.

Klubbades ihjäl

Den ugandiska offensiven genomfördes med stöd av både kongolesiska och sydsudanesiska styrkor och med kongolesiska regeringens godkännande.

När rebelledarna flydde från de angripna lägren genomförde de enligt The New York Times en rad massakrer i mindre städer och byar. Ortsborna höggs, brändes, sköts och klubbades ihjäl.

Tidningen bygger sina uppgifter på intervjuer med högt uppsatta amerikanska militärer. Enligt dem planlades offensiven av 17 experter från försvarshögkvarteret Pentagons nya Afrikaenhet i samarbete med ugandiska officerare. USA tillhandahöll satellittelefoner, underrättelseuppgifter och drivmedel för en miljon dollar. Inga amerikanska soldater deltog dock direkt i striderna.

Åtalade vid ICC

De intervjuade amerikanerna medger att inget gjordes för att skydda civilbefolkningen. En ugandisk militär talesman kommenterar att det inte fanns möjlighet att förhindra massakrerna.

LRA-rebellerna är fortfarande på fri fot och fortsätter sina härjningar bland byarna. Ögonvittnen säger enligt The New York Times att LRA sedan december har rövat bort hundratals barn för att använda dem som soldater.

De högsta LRA-ledarna är åtalade för krigsförbrytelser vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Förra året uppgavs ett fredsavtal mellan LRA och ugandiska staten vara klart för undertecknande, men i sista stund vägrade rebelledaren Joseph Kony skriva under det, eftersom han inte fick garantier för att inte bli utlämnad till Haag.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes